Bugarska: Političke konsultacije o formiranju Vlade nisu nkog učinile mudrijim

Bugarska: Političke konsultacije o formiranju Vlade nisu nkog učinile mudrijim

Predsednik Republike Bugarske, Rumen Radev, danas će mandat za formiranje vlade dodeliti kandidatu za premijera najveće poslaničke grupe u 45. sazivu Narodne skupštine GERB-SDS, saopštila je Pres služba predsedništva.

Neizvesnosti oko formiranja Vlade još uvek ostaju nakon što je predsednik Rumen Radev u ponedeljak održao političke konsultacije sa strankama zastupljenim u parlamentu u novoj 45. nacionalnoj skupštini.

„Predsednik ne može biti arhitekta buduće koalicije i Vlade. Ne želim na bilo koji način da uključim predsedničku instituciju u ovaj proces. Formiranje Vlade isključiva je odgovornost Parlamenta i tamošnjih partija. Moja uloga je da ponudim platformu za dijalog, što trenutno radim“, rekao je predsednik na početku razgovora.

GERB je prvi došao u predsedničku kancelariju, pošto je ponovo vodeća snaga u Parlamentu, potvrđujući spremnost da predlože nacrt kabineta. Po prvi put lider stranke Bojko Borisov neće biti na čelu Vlade, s tim što će Daniel Mitov biti predložen za premijera.

Iz onoga što je do sada poznato, jasno je da ga niko od ostalih političkih snaga neće podržati, što isključuje mogućnost da koalicija GERB / SDS postigne većinu od 121 poslanika, jer sami imaju samo 75 poslanika.

Ako ne budu imali podršku, stranka će vratiti mandat, a to je postalo jasno u razgovorima.

„Spremni smo za Vladu, opoziciju ili nove izbore“, rekla je Denislava Atanasova, predsednica najveće poslaničke grupe.

Druga politička snaga „Postoji takav narod“, koju predvodi popularni TV voditelj Slavi Trifonov, zasad se čini da je jedina koja može da preuzme funkciju i formira Vladu. Njegovi predstavnici na konsultacijama ponovo su bili jezgroviti. „Uradićemo ono što smo rekli pre izbora. Nećemo praviti koalicije sa sistemskim strankama“, istakao je potpredsednik Toško Jordanov, a prema kome će, ako dobiju mandat, biti zajedno sa druge dve protestne stranke „Demokratska Bugarska“ i „Ustani! Mafia napolje!”.

„Kada mandat stigne, daću vam odgovor“, dodao je.

Podršku protestnim strankama za formiranje vlade izrazio je i manjinski MRF, koji je zasnovan na rezultatima parlamentarnih izbora kao želja za promenom u biračima.

BSP je takođe spreman da podrži vladu sa mandatom za stranku „Postoji takav narod“, a da u njoj ne učestvuje, ali pod određenim uslovima. „Mora da postoji Vlada. Dobiće našu podršku za ovo u principu, u četiri politička pravca bez učešća. „Ako nas ne pozovu iz „Postoji takav narod“, srećno“, rekla je juče liderka BSP-a Kornelia Ninova. „Ako svi ostanu pri onome što su obećali pre izbora, postojaće zajednički jezik“, dodala je ona.

Stranke „Demokratska Bugarska“ i „Ustani! Mafija napolje! “ takođe su izjavili da će u principu podržati takvu Vladu. / ibna