Bugarska: Poruka premijera Borisova povodom 112. godišnjice nezavisnosti Bugarske

Bugarska: Poruka premijera Borisova povodom 112. godišnjice nezavisnosti Bugarske

Demonstranti pripremaju novu mobilizaciju

U objavi na Fejsbuku, bugarski premijer Bojko Borisov poslao je ličnu poruku povodom 112. godišnjice proglašenja nezavisnosti Bugarske, navodeći da „danas samo nezavisne države mogu efikasno da brane svoj nacionalni interes“.

„Proslavljamo 112 godina od proglašenja nezavisnosti Bugarske! Sjajan potez bugarske diplomatije i političke elite. Primer kako odmerenim i hrabrim postupcima postižemo željeni cilj, posebno važan za naš razvoj, samopouzdanje i međunarodnu reputaciju. Danas samo nezavisne države mogu efikasno da brane svoje nacionalne interese. Članstvo u EU nam je dalo mesto među modernim i demokratskim zemljama, gde su garancija slobode i građanskih prava najvažnija. „Nezavisnost nije data, za njenu odbranu su potrebni odlučnost i odgovornost“, napisao je premijer.

U nastavku je naglasio da i danas ljudi insistiraju na ekonomskom i kulturnom napretku.

„Uveren sam da našu zemlju ništa ne sme zaustaviti na ovom putu. Zbog toga podržavam svaki glas u ovom pravcu. Ali neću se umoriti da kažem da je bugarski narod miran narod, da se uspeh postiže dijalogom, a ne protivljenjem. Podela nije bila i neće biti uspješna formula u politici, a to dokazuju činjenice od prije 112 godina. Tada, kao i danas jedinstvo je ono što moramo staviti u središte svakog nacionalnog cilja. Lekcije ostaju i za društvo i za političke lidere. „Srećan praznik!“, napisao je Bojko Borisov.

S druge strane, građani koji protestuju danas pripremaju 3. antivladin „Veliki narodni ustanak“ u centru grada, gde će objaviti svojih pet glavnih predloga koji će odrediti evoluciju sučeljavanja demonstranata i vlade.

Jaja i paradajz bacani su sinoć, tokom 75. dana protesta, na parlament, a zahtevi demonstranata za ostavkom premijera i državnog tužioca, kao i organizovanje poštenih vanrednih izbora, ostali su nepromenjeni. / Ibna