Bugarska: Poslanici GERB i SDS uputili pismo u kojem osuđuju privremenu vladu

Bugarska: Poslanici GERB i SDS uputili pismo u kojem osuđuju privremenu vladu

Šest bugarskih evropskih poslanika iz GERB / SDS poslali su pismo kolegama iz Evropskog parlamenta i Evropske komisije u kojem navode da „prelazna vlada (u Bugarskoj) deluje kao predizborni tim predsednika Radeva za predsedničke izbore koji će se održati ove jeseni“. Dalje pišu:

„Metode koje koriste su nažalost jednake onima koje koristi komunistička policija prilikom represije nad političkim protivnicima. (…) „Bivši ljudi“ (koristio ih je ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov) bio je izraz koji je komunistički režim u Bugarskoj koristio da se odnosi na protivnike komunističke diktature – sve kraljevske oficire, advokate, nastavnike, sveštenstvo, vlasnike preduzeća, trgovce i proizvođače, diplomate i bivše političare. „Bivši ljudi“ su bili oni poslati u radne logore ili u smrt; ponekad uključujući i neke članove njihovih porodica“.

Dalje pišu da je gospođa Elena Ficherova, imenovana za šefa kabineta Bojka Raškova, „osoba povezana sa Vasilom Božkovim – kockarskim oligarhom, koji se trenutno skriva u Dubaiju, nakon što je protiv njega u Bugarskoj podneto 19 prijava“. / ibna