Bugarska: Poslanici ponovo odbili da nose maske

Bugarska: Poslanici ponovo odbili da nose maske

Sednica bugarskog Parlamenta još jednom je počela snažnim neslaganjem oko obavezne upotrebe zaštitne opreme u zatvorenom prostoru.

Danas je predsednica Narodne skupštine Tsveta Karayancheva ponovo pozvala poslanike da nose zaštitne maske, u skladu sa preporukama ministra zdravlja, i čak podsetila da su poslanicima poslane dodatne maske, ako slučajno zaborave svoje. Međutim, poslanici bez maski ponovo su viđeni u sali.

Poslanik Ujedinjenih patriota Slavčo Atanasov pozvao je predsednika da “preduzme mere” protiv dvojice kolega, koji očigledno nisu želele dapoštuju mere, misleći na poslanika Atake Pavela Šopova i Aleksandera Paunova iz BSP-a.

„Svi moramo da nosimo maske, ali mislim da nije u redu da svako jutro započinjemo sastanak sa nekim ko broji kolege koji nemaju maske. Za ovaj projekat postoji Regionalna zdravstvena inspekcija (RHI) koja strogo nadgleda i preduzima potrebne radnje. Nije vaš posao da stalno objavljujete koji poslanik je bez maske“, kazao je poslanik levice Georgi Svilenski.

„Osim važnosti posla koji ovde radimo, važno je i zdravlje poslanika i ljudi koje sreću u svojim izbornim jedinicama. Gospodine Paunov i gospodine Shopov, molim vasda stavite maske,” rekla je Tsveta Karayancheva, pozivajući pobunjene poslanike po treći put i preteći da će zvati zdravstvenu inspekciju.

Lider opozicije Aleksandar Paunov ne samo da nije nosio masku, već je tražio i da rukovodstvo parlamenta bude kažnjeno zbog nepoštovanja potrebnog rastojanja više od pola metra, po nalogu Ananieva. Prema Paunovu, zakonodavna vlast (Narodna skupština) ne spada ni u kategoriju javnih prostora, jer ima kontrolisan režim pristupa zgradi.

“Ako RHI dođe i kazni nas, žalićemo se sudu”, rekao je on, stvarajući situaciju koja nije u skladu sa preporukama Evropskog parlamenta./ibna