Bugarska: Poslednje ankete pokazuju borbu između GERB i BSP

Bugarska: Poslednje ankete pokazuju borbu između GERB i BSP

Septembarska anketa Trend centra o namerama glasača, kada bi izbori tbili održani danas, nije pokazala ozbiljne oscilacije u izbornom stavu birača u poređenju sa anketom sprovedenom u avgustu.

Pored toga, podrška protestima takođe ostaje nepromenjena, jer ih 62% podržava, a 30% ne. 42% veruju da protesti neće dovesti do ostavke vlade i jedna trećina tvrdi da hoće.

Anketa je u osnovi pokazala usku prednost GERB-a Bojka Borisova, koji je dobio 23,8%, prema Socijalističkoj partiji (BSP), koja je dobila 23,4%. Neznatan porast beleži stranka „Postoje takvi ljudi“ sa 15,9%, dok su brojevi manjinske stranke MRF (10,4%) i Demokratske Bugarske (9,9%) ostali na istom nivou.

Prema dosadašnjim anketama, čini se da pet partija prelazi prag za ulazak u Narodnu skupštinu, dok i politička platforma Maje Manolove i Ujedinjene patriote zadržavaju šanse za poslanike.

Prema anketi, veliki deo bugarske javnosti nije upoznat sa pitanjem novog Ustava, koji je GERB Bojka Borisova podneo Narodnoj skupštini.

Na pitanje da li postoji potreba za usvajanjem novog Ustava u Bugarskoj, više od trećine je odgovorilo „Ne znam / ne mogu da kažem“, 29% veruje da postoji potreba za novim Ustavom, a 37% ne postoji.

Nesumnjivo je da se najozbiljnija podrška od 83% nalazi u pitanju smanjenja broja poslanika sa 240 na 120. / ibna