Bugarska potpisala ugovor o proširenju kapaciteta plinske mreže sa saudijskom firmom Arkad

Bugarska potpisala ugovor o proširenju kapaciteta plinske mreže sa saudijskom firmom Arkad

Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopštio je da je sa Saudi Arabian Arkad Engineering potpisao ugovor o projektovanju i izgradnji proširenja domaće gasne infrastrukture u Bugarskoj, potrebnom da bi zemlja mogla da upravlja tranzitnim gasom iz gasovoda Turski tok.

Ugovorom u iznosu od 1,1 milijarde evra predviđena je izgradnja u dve faze – deonica gasovoda dužine 308 km mora biti završena za 250 dana, a daljih 166 km za 615 dana, čime bi se krajnji rok projekta završio krajem maja 2021. godine.

Bulgartransgaz je rekao da je potpisivanje ugovora omogućeno presudom Vrhovnog upravnog suda od 16. septembra da se odbacuje žalba na odluku o javnom nadmetanju za dodelu ugovora. Bulgartransgaz je u aprilu izabrao Arkada za izvođača radova.

Kompanija, međutim, nije saopštila da je sopstvena odluka o promeni izvođača radova, donesena u maju, iz Arkada u drugoplasirani konzorcijum, tvrdeći da nije u mogućnosti da potpiše ugovor, jer saudijska firma nije pružila sve dokumente koji su propisani zakonom. Rečeno je da je drugi ponuđač ponudio popust na cenu koju je prvobitno ponudio.

Ali, bugarska Komisija za zaštitu konkurencije (CPC), regulatorno telo zaduženo za odlučivanje o sporovima o javnim nabavkama, presudilo je da je odluka kompanije nezakonita jer nije ispunila zakonske uslove potrebne da kompanija izmeni odluku o dodeli tendera.

Bulgartransgaz je takođe nezakonito postupio u jednostranom nametanju roka za potpisivanje ugovora i istovremeno, vodeći pregovore sa drugoplasiranim ponuđačem pre isteka roka. Štaviše, drugoplasiranom kandidatu nije trebalo dozvoliti da menja svoju cenovnu ponudu nakon donošenja tenderske odluke, navodi CPC u svojoj odluci iz juna.

Na odluku CPC-a uložena je žalba Vrhovnom upravnom sudu, koji je ranije ove nedelje doneo odluku da odbaci osporavanje, nakon što je jedna od kompanija u drugoplasiranom konzorcijumu povukla podršku slučaju.

Ova epizoda izazvala je tromesečno odlaganje početka gradnje, što je povećalo izglede da će verovatno biti započeti radovi na proširenju do isporuke preko Turskog toka na granici sa Srbijom, koja bi trebalo da počne početkom 2020. godine., što će se povećati do kraja sledeće godine./ibna

(Ugovor je potpisan u prisustvu premijera  Boika Borissova Foto: Bulgartransgaz)