Bugarska: Predsednik Radev oštro kritikovao Vladu

Bugarska: Predsednik Radev oštro kritikovao Vladu

Zaostavština rušenja totalitarizma je izuzetno teška i možemo je prevazići samo aktivnom voljom i jedinstvenom političkom pozicijom, rekao je bugarski predsednik Rumen Radev.

Radev je prisustvovao predstavljanju prvog dela Nacionalnog strateškog dokumenta, koji je pripremio Strateški savet , na čelu sa sociologom profesorom Aleksandrom Marinovom.

„U saopštenju Saveta naglasio sam da je on pozvan da razvije i prezentuje alternative institucionalnoj isključenosti i ideološkoj stagnaciji koja preovladava u zemlji“, rekao je Radev na početku sednice Saveta. Prema njegovim rečima, zemlja je u istorijskom trenutku jer su građani izašli iz “apatije i hipnoze propagande” i otvoreno i bez straha “govore istinu o porobljenoj državi”.

„Dokazuju svoju odlučnost da otmu državu od mafije, kada objedine svoju želju da žive u normalnoj, demokratskoj, evropskoj državi. Pozivi na ostavke i poštene izbore mehaničkim glasanjem i glasanjem na daljinu, o kojem se razmišlja ne samo kod kuće, već i u inostranstvu, su činjenica. “Bugari se sve više pitaju šta trebamo uraditi da izbegnemo ponavljanje ove administrativne katastrofe, da garantujemo demokratski razvoj društva i izlaz iz demografske krize”, istakao je Radev.

“Pred sobom smo imali primer autoritarne vladavine u poslednjoj deceniji, efekte zamene ideja propagandom, oštre stvarnosti odnosa s javnošću, legitimiteta i javnog morala odanosti vođi i partijskoj državi, legitimitet sporazuma sklopljenih iza kulisa. Ovaj začarani sistem doveo je zemlju u trenutnu duboku krizu”, rekao je, kritikujući Vladu, za koju je rekao da je vratila istorijski sat Bugarske u zoru tranzicije.

Predsednik je pojasnio da je prva faza Nacionalnog strateškog dokumenta koja je danas predstavljena, a koja predviđa analizu trenutnog stanja u zemlji, neophodna jer će pomoći u realizaciji realnih planova za budućnost.

„Premijer se nikada nije usudio napustiti varljivi svet koji je stvorio. Juče je ponovio da je poslednje tri godine Bugarska, prema statističkim podacima, na čelu najbrže rastućih evropskih zemalja. Međutim, statistika protivreči propagandi“, zaključio je Rumen Radev u svom govoru./ibna