Bugarska: Pregovori o otvaranju više graičnih prelaza sa Grčkom

Bugarska: Pregovori o otvaranju više graičnih prelaza sa Grčkom

„Turisti koji putuju u Grčku trenutno prolaze samo kroz granični prelaz „Kulata-Promachonas“, ali sigurna sam da za nekoliko dana ovo neće biti ovako“, rekla je bugarska ministarka turizma Stela Baltova za Bugarski radio.

Pitanje putovanja iz Bugarske u Grčku postalo je glavni problem u odnosima dve zemlje, jer je samo jedan granični prelaz otvoren za građane koji žele da putuju u Grčku, što će rezultirati redovima, kašnjenjima i napetostima između građana i graničnih vlasti.

Ranije tokom nedelje, privrednici i građani sa bugarske strane protestovali su u graničnoj stanici Ilinden-Ekochi te zatražili otvaranje granice i prelazak građana.

Povodom problema sa jednom od najvećih turističkih agencija u Grčkoj, ministarka je rekla da ne zna tačan broj Bugara na koje ovakav režim ima uticaja, ali da je prošle nedelje kontaktirala svog grčkog kolegu koji ju je uverio da će svi Bugari koji odsedaju u hotelima odmor odraditi do kraja. „Problem sa agencijom nije privremen, ali kompanija nije bankrotirala i još uvek nema razloga za veliku zabrinutost“, prokomentarisala je Baltova.

Grupa Mouzenidis, jedan od najvećih turoperatora u severnoj Grčkoj koji posluje na turističkom tržištu Rusije i zemalja bivše Istočne Evrope, podnela je zahtev za zaštitu od poverilaca, obustavljajući svoj rad.

Prema kompaniji, „od širenja pandemije Covid-19 od marta 2020. pre početka letnje sezone do danas, naša kompanija se bori da se vrati u normalan rad, jer je dokazano da je doživela pad od 95% u poslovanju“./ ibna