Bugarska: Prehrambene usluge ne bi trebale početi sa radom pre 1. marta, smatra Mutafčiski

Bugarska: Prehrambene usluge ne bi trebale početi sa radom pre 1. marta, smatra Mutafčiski

Bugarski profesor i predsednik Nacionalnog operativnog štaba za COVID-19. Ventsislav Mutafčijski rekao je da ne misli da bi restorani trebalo da se otvaraju pre 1. marta.

„Moje lično gledište je da restorani ne bi trebalo da se otvaraju pre 1. marta. Trenutno smo u odličnom stanju, jedna smo od retkih zemalja u narandžastoj, a ne u crvenoj zoni. Zašto želimo da se izvučemo iz ove povoljne situacije? “, rekao je Mutafčijski.

Ove izjave su date nekoliko sati pre planiranog protesta udruženja kompanija prehrambene industrije i srodnih tela ugostiteljske industrije, ispred zgrade Saveta ministara sa sloganom „Marš slobode“.

Tokom protesta, preduzetnici i zaposleni u restoranu podneće finansijske zahteve, za isplatu odštete zaposlenima i kompanijama, kao i zahtev za otvaranje ovih preduzeća.

Prema Uniji, oko 30% preduzeća je bankrotiralo i uopšte neće otvoriti, ali se ovaj procenat povećava svakog meseca, što rezultira gubitkom radnih mesta u takvim kompanijama.

Tempo vakcinacije je spor

Komentarišući početak kampanje vakcinacije u zemlji, Mutafčijski je primetio da je, prema podacima, tempo vrlo spor u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije. Prema njegovim rečima, to je primetno na početku kampanje, a ne za dalji proces, jer se u narednim mesecima očekuju velike količine vakcina.

„Prvi kvartal je prilično usporen, isporuke kasne. Ali biće redovnih isporuka za drugo i treće tromesečje. Govorimo o 200 hiljada „Moderne“ svakog kvartala. Pfizer će do kraja godine morati da isporuči više od 4,5 miliona vakcina. Imaćemo više od 12 miliona vakcina“, rekao je profesor Mutafčijski.

Kako je objasnio, vakcina je uspešna. „10 dana nakon uzimanja druge doze, već imam imunitet i veliki broj antitela“, istakao je profesor Mutafčijski.

„Postoji mnogo nepoznatih stvari o koronavirusu, ali činjenica je da moj imuni sistem treba da se aktivira i kada virus uđe u nazofarinks, on će biti uništen. Sve vakcine pružaju stopostotnu garanciju da se nećete ozbiljno razboleti, rekao je profesor Mutafčijski, misleći na vakcine „AstraZeneca“, „Moderna“ i „Pfizer“.

Što se tiče kontraindikacija, rekao je da apsolutno sve vakcine imaju iste kontraindikacije. Ljudi sa rakom ne bi trebalo da budu vakcinisani, niti oni sa alergijama koje dovode do ozbiljnih stanja, kao ni osobe koje se podvrgavaju hemoterapiji ili imaju autoimune bolesti.

Profesor Mutafčijski je komentarisao širenje novog soja. „Nova mutacija je mnogo puta zaraznija, prema početnim podacima – između 30% i 70%. Nema naznaka da je smrtonosnija. Moramo imati na umu da veći broj infekcija usled novog soja parališe zdravstveni sistem i to može da bude fatalno.

Naglasio je da su, prema proizvođačima, vakcine efikasne protiv novih sojeva, a posebno protiv “Britanca”. „Što više ovaj virus cirkuliše u ljudskoj populaciji, to će se više menjati. Cilj je brže vakcinisanje kako bi se zaustavila njegova cirkulacija“, rekao je profesor Mutafčijski.

Na kraju, kategorično je izjavio da ni marame ni razne kacige ne mogu igrati ulogu koju maske igraju u sprečavanju koronavirusa. “Preporučuje se nošenje maski sa većom zaštitom, što je već obavezno u nekim evropskim zemljama“, rekao je profesor Mutafčijski. / Ibna