Bugarska: Prevremeni izbori se mogu održati najranije u decembru, kaže Sačeva

Bugarska: Prevremeni izbori se mogu održati najranije u decembru, kaže Sačeva

Bugarska ministarka za socijalna pitanja Denicha Sacheva, u intervjuu za BGES u nedelju, izrazila je objektivne poteškoće za organiziaciju vanrednih izbora ako vlada Bojka Borissova padne ili podnese ostavku, konstatujući da se izbori ne mogu održati pre decembra, te je komentarisala proteste, zahteve i uzroke nezadovoljstva.

„Izbori se mogu održati najranije u decembru, jer se mora organizovati automatizovano glasanje. Zakon kaže da se glasanje tako mora održati, a mi ga nismo ni započeli. To znači da nećemo biti u mogućnosti da se pridržavamo zakona. Ući ćemo u ciklus kriza, kršenja zakona, protesta, problema i svih drugih stvari koje neće dovesti do nečeg dobrog“.

“Ako je opcija za vanredne izbore najranije u decembru, zašto onda ne čekati do marta”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ljudima je u interesu da imaju funkcionalan parlament, jer njega Vlada ne može ništa da učini. Partneri vladajuće koalicije odlučiće koje će promene biti učinjene Vladi nakon glasanja o poverenju.

„U narednim mesecima od vitalnog je značaja da narod ima funkcionalan parlament kako bi se moglo odobriti ažuriranje trenutnog budžeta, što je neizbežno zbog velikih izdataka koji su nastali u poslednje vreme. Za narednu godinu mora biti odobren novi budžet, jer ne možete ući u sledeću godinu sa starim budžetom. Mnogo je stvari koje je potrebno učiniti da bi se zahtevale izmene u zakonodavstvu kao deo mera o kojima razgovaramo. Ako dođe drugi talas koronavirusa i budu potrebne nove promene, uključujući proširenje upotrebe fonda za nezaposlene za meru 60/40, ne samo ako moramo povećati broj naknada za nezaposlene, već za desetine stvari koje bi mogle biti korisne za građane, formalni kabinet bez parlamenta ne može ništa da obezbedi”, rekla je, ističući da je funkcionalan parlament ključan za zimsk i period.

Na pitanje kako vidi planiranu političku neposlušnost, blokade i štrajk planiran od danas, ministarka to opisuje kao apsurdnu odluku.

„Za mene je ovo potpuno iracionalna akcija, nastavak eskalacije tenzija. Da vidimo koliko će ljudi biti uključeno u političku neposlušnost, uključujući štrajkove. Štrajkovi se ne organizuju sa trgova i jednim pozivom. Da bi stupili u štrajkove, mora da postoji i učešće sindikata, koji su izjavili da njihovi predstavnici neće učestvovati. Tokom štrajka, osoba je odsutna s posla i dobrovoljno odbija primanje novca kako bi mogla da protestuje zbog nečega što smatra fer”, objasnila je ministarka.

Sacheva je takođe napomenula da do sada ni ona ni Vlada nisu čuli nijedan zahtev osim zahteva za ostavkom.

„Sve ovo doživljavam kao pokušaj eskalacije tenzija i stvaranje haosa i nemira. Ostaje mi nejasno koji je drugi cilj, osim talasa ostavki “, rekla je ministarka za socijalna pitanja dodajući da nije čula da demonstranti postavljaju zahteve u drugim oblastima života ./ibna