Bugarska: Privremena Vlada položila zakletvu pred predsednikom Rumenom Radevim

Bugarska: Privremena Vlada položila zakletvu pred predsednikom Rumenom Radevim

Nova prelazna Vlada Bugarske sa premijerom Stefanom Janevom položila je zakletvu na svečanosti u Dvorani grba Predsedništva. Predsednik Rumen Radev čestitao je novim ministrima u kabinetu na hrabrosti u preuzimanju odgovornosti u trenutno teškoj situaciji. Predsednik je upozorio Savet ministara da su pred njima teški meseci i nasledstvo kabineta Bojka Borisova.

„Ne dajem prazna obećanja, stavljam svoje ime i svoje iskustvo na crtu da ću raditi u interesu društva“, rekao je prelazni premijer Stefan Ianev.

Organizovanje slobodnih i poštenih izbora i početak rešavanja nagomilanih problema sa kojima se zemlja suočava – to su bili glavni prioriteti koje je on istakao.

„Iako je ovo prelazni kabinet, ima ambiciju da bude vlada demokratske sinergije“, rekao je predsednik Rumen Radev. „Uključuje ljude sa levice, centra i desnice, politički neutralne profesionalce, stručnjake, preduzetnike i ličnosti iz akademskih krugova. Pokazuje ono što 45. saziv Narodne skupštine nije uspeo – da demokrate sa različitih krajeva političkog spektra mogu da prevaziđu svoju podelu i okupe se u cilju slobodne i demokratske Bugarske.“

Život bugarskog parlamenta sa najkraćim mandatom nije bio beskoristan, rekao je dalje bugarski šef države. „Čuli smo mišljenja koja su toliko dugo prenošena u tišini, oživljen je duh parlamentarizma i slobode govora. Narodna skupština nije ispunila očekivanja ljudi u novoj vladi, što je lekcija za sve strane uoči nove predizborne kampanje,”  upozorio je Rumen Radev./ IBNA