Bugarska: Promovisani novi ministri u Vladi Bojka Borissova

Bugarska: Promovisani novi ministri u Vladi Bojka Borissova

“Prihvatamo ostavke Vladislava Goranova, Mladena Marinova i Emila Karanikolova, kao i ostavku Nikoline Angelove”, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi objavljenoj posle Saveta koalicije.

Ostavke su usledile za vreme žestokih antivladinih protesta u Sofiji i širom zemlje, na kojima se zahteva ostavka celokupne vlade, državnog tužioca Ivana Gečeva i fer izbori. Goranov, Mladenov i Karanikolov koordinatori GERB-a smatraju se bliskim stranci MRF, pa je pre nedelju dana odnjih zatraženo da podnesu ostavke. Ministarka turizma podnela je ostavku u trenutku kada je njen sektor u najgorem mogućem položaju, uglavnom zbog pandemije koronavirusa.

Direktor Generalne direkcije nacionalne policije Hristo Terziiski preuzeće Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Lachezar Borisov, koji je sada zamenik ministra finansija, sedeće na mestu Karanikolova.

Kiril Ananiev vraća se u Ministarstvo finansija da na mestu ministra zameni Vladislava Goranova.

Profesor Kostadin Angelov, koji je direktor Aleksandrovske bolnice, biće postavljen za ministra zdravlja.

Potpredsednica vlade Marijana Nikolova preuzeće resor turizma i biće ministarka i potpredsednica Vlade.

Mladen Marinov je sjajan oficir, ali je imao greške koje su kažnjene. Postupci policije tokom protesta, tačnije u Rosenetu, nisu bili tipični, komentarisao je premijer Borissov.

Kao razlog za smenu Emila Karanikolova, premijer je također istakao da želi da kontrola nad ekonomijom bude izuzetno stroga, posebno u raspodeli grantova.

Ulazak u bankarsku uniju veliki je finansijski uspjeh, kao i novac koji je dogovoren u Briselu. Bugarska taj nivo ne samo da održava, već i povećava, uprkos činjenici da se budžet EU smanjuje za 60 milijardi EUR, naglasio je Borissov.

Premijer je rekao da je smenio ministra finansija Vladislava Goranova jer je kontrola Komisije za igre na sreću smanjena u poslednjih pet godina.

Borissov je rekao da je nekoliko zamenika ministara juče otpušteno, ali nije precizirao ni ko su ni njihovi naslednici.

Prema njegovim rečima, u državi vladavine zakona, gde postoje Ustav i izabrani organi, svako ima pravo na protest.

To je znak demokratije, rekao je Borissov.

„Nastavićemo da radimo na davanju prioriteta programu upravljanja i iznećemo neke od prioriteta na kojima su Ujedinjeni Patrioti insistirali o prekovremenom radu. Oni su povezani sa demografijom, vezani su za njih i bugarske zajednice u inostranstvu“, komentarisao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

Kao što je bugarski premijer Bojko Borisov najavio u ponedeljak, biće objavljene nove ekonomske i socijalne mere za prevazilaženje posledica pandemije koronavirusa./ibna