Bugarska: Protestne stranke gube tlo u novoj anketi

Bugarska: Protestne stranke gube tlo u novoj anketi

Da su izbori za Narodnu skupštinu Bugarske bili održani u prvoj polovini septembra, rezultati bi bili sledeći: GERB -SDS bi bili na 22,5% glasova Bugara, BSP na 16,1%, „Demokratska Bugarska“ – 15,8%, „Ima takvih ljudi“ – 15,5%, MRF – 11,9%. Blizu ulaznog praga ostaju „Ustani! Mafija napolje” sa 4,8%. Ispod praga su uglavnom dve formacije: „Vaskrsenje“ sa 3,1% i „VMRO“ sa 2,4%, prema Gallupovom istraživanju.

Podaci potiču iz nezavisnog redovnog, nacionalno reprezentativnog istraživanja javnog mnenja. Istraživanje je sprovedeno između 2. i 10. septembra, metodom „licem u lice“, na uzorku 1007 odraslih Bugara.

Anketa ne može kategorički utvrditi podršku novoformiranoj formaciji Kirila Petkova i Asena Vasileva – budući da je opseg istraživanja bio pre objavljivanja njihovih namera. Obojica su među političkim ličnostima sa najbržim rastom ličnih rejtinga u zemlji. Prema izveštajima o poverenju u političke ličnosti, kod Borisova, na primer, to je 15,1% (što je za njega istorijski minimum), dok je kod Kirila Petkova ovog meseca 33,8%, što ga svrstava među vodeće u rangu najpopularnijih političari. Prvi na ovoj listi je Rumen Radev (sa ličnim poverenjem od 65,5% ovog meseca).

47,1% građana kaže da definitivno planira glasati na parlamentarnim izborima. Još 23,8% bi verovatno glasalo, ali još uvek ne može sa sigurnošću reći. To znači da će verovatno glasati više od 3 miliona Bugara, pri čemu anketa ne uzima u obzir glasove u inostranstvu. Ostaje da se vidi kakav će biti uticaj održavanja parlamentarnih i predsedničkih izbora istog dana. / ibna