Bugarska: Radev najavio kandidaturu za novi mandat

Bugarska: Radev najavio kandidaturu za novi mandat

Bugarski predsednik Rumen Radev najavio je danas tokom svog godišnjeg intervjua u četvrtoj godini svog mandata da će se kandidovati za drugi mandat na mestu šefa države.

„Ova blagovremena najava kandidature omogućava bugarskim glasačima da imaju pravo na informisani izbor o statusu quo i alternativi, a takođe omogućava političkim snagama da se identifikuju. Kao predsednik i potpredsednik, nastavićemo da radimo na ujedinjenju društva, pobedi nepravde i garantujemo dostojno mesto Bugarske u evropskoj porodici “, objasnio je bugarski predsednik.

„U ovom trenutku kandidatura predstavlja iskren pristup svim bugarskim građanima i svim političkim subjektima. Pred nama je težak period, važno je biti jasan. S obzirom na predsedavanje, bugarski narod će dobiti takvu instituciju sa jasnim smernicama“, rekao je Radev.

Naglasio je da će oblik kandidature postati jasan nakon parlamentarnih izbora i u zakonskom roku.

„Nisam pregovarao sa političkim strankama da podržim svoju kandidaturu sa Ilijanom Jotovom. Socijalisti imaju pravo da prvi odluče, jer su nas nominovali 2016. godine“, dodao je Radev. Predsednik je takođe primetio da vladine akcije podrivaju poverenje u izborni proces.

“Gospođa Jotova i ja radujemo se pridruživanju bugarskim socijalistima, kao i svim uglednim Bugarima, u pokretanju Bugarske napred. Poverenje između nas i Socijalističke partije (BSP) ojačalo je tokom ove teške četiri godine našeg mandata. Dokazuju da nastavljamo da opravdavamo posvećenost novoj Bugarskoj. Radujem se što ću ponovo biti sa BSP-om“, rekao je Radev.

Povodom spora sa Republikom Severnom Makedonijom, predsednik Rumen Radev rekao je da neslaganje potvrđuje stav potpredsednika da jednostavno dodeljivanje bugarskog državljanstva nije dovoljno za postizanje saradnje sa bugarskim zajednicama u inostranstvu.

„Možete da vidite da se građani sa bugarskim pasošima u Republici Severnoj Makedoniji ne osećaju samouvereno kao građani. Bugarske vlasti nisu uspele da predstave EU stav Bugarske o Republici Severnoj Makedoniji“, rekao je bugarski predsednik. / ibna