Bugarska: Radev nastavlja predizborne konsultacije sa strankama

Bugarska: Radev nastavlja predizborne konsultacije sa strankama

Predsednik Republike Bugarske Rumen Radev započinje danas niz sastanaka sa parlamentarnim strankama radi konsultacija o organizaciji i sprovođenju parlamentarnih izbora. Do sada se Radev sastao sa vanparlamentarnim strankama i formacijama, Centralnom izbornom komisijom (CIK), javnim savetom KEE, zdravstvenim stručnjacima i predstavnicima bugarskih zajednica u inostranstvu.

Potpredsednik vlade i član GERB-a Tomislav Dončev rekao je za bTV da će, čim dobije poziv predsednika Republike, on i njegove kolege otići na konsultacije. Naglasio je da GERB nema problema sa datumom izbora, dok je istakao da je za izborni proces odgovorna Centralna izborna komisija, a ne Vlada.

Predsednica bugarske Nacionalne skupštine Cveta Karajanova optužila je predsednika Bugarske za učešće u razgovorima koji dovode u pitanje transparentnost izbornog procesa, smanjujući tako poverenje birača u izborni proces.

„Nedavno su preduzeti zajednički napori da se potkopa poverenje u izborni proces. Sugestija da će se stranka GERB kandidovati i manipulisati izborima dovodi do nepoverenja, šteteći ugledu institucija, ali najviše zabrinjava to što dovodi do slabe izlaznosti “, istakla je Cveta Karajančeva, dodajući da je bilo pogrešno„ dovesti u pitanje rezultate glasanja koje još nije održano“.

Izbore ne sprovodi GERB, već biračko telo, rekla je predsednica Parlamenta. Prema njenim rečima, samo povećanje poverenja u njih vodiće legitimno izabranom novom zakonodavnom telu za imenovanje Vlade, dok je ona osporavala predloge vanparlamentarnih partija sa kojima se sastao bugarski predsednik, zbog nepoznavanja izbornog procesa.

Kao odgovor, predsednik Rumen Radev kategorično je negirao umešanost u davanje predloga. Povodom neznanja o izbornom procesu, bugarski predsednik je rekao, „mi smo demokratska država, za mene je važan glas svakog Bugarina, svake stranke. Što se tiče činjenice da stranka ne razume ništa o izborima, jer će se kandidovati prvi put, neko će se uvek kandidovati prvi put; GERB se takođe prvi put pojavio pre nekoliko godina“.

„Što se tiče predloga za izbornu manipulaciju, ovo se pobija samo na jedan način“, rekao je Radev.

Daniela Daritkova, predsedavajuća Generalnom skupštinom, rekla je da nije dobra parlamentarna praksa menjati izborni zakon neposredno pre izbora.

“Imamo predlog u kome obezbeđujemo da svi koji su u karantinu glasaju na mobilnim biračkim mestima, a svi u bolnicama da glasaju sa glasačkim kutijama koje bi obezbedio lekarski tim,” rekla je Daritkova i dodala da svakom građaninu treba obezbediti zaštitnu opremu pre vršeći svoje biračko pravo. / ibna