Bugarska: Radev sazvao sednicu Savetodavnog odbora za nacionalnu bezbednost

Bugarska: Radev sazvao sednicu Savetodavnog odbora za nacionalnu bezbednost

Sastanak bugarskog Savetodavnog odbora za nacionalnu bezbednost (NSK) kojim predsedava predsednik Rumen Radev, održan je danas. Sastanku su prisustvovali privremeni premijer i članovi vlade, predsednica Narodne skupštine, predsednici parlamentarnih stranaka i šefovi službi bezbednosti.

Pitanja o kojima je raspravljalo savetodavno telo šefa države su: potrebne finansijske mere za prevazilaženje moguće zdravstvene i društveno-ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-19, kao i mere za rešavanje povećanog migracionog pritiska na granicama Republike Bugarske sa Republikom Turskom.

Predsednik Radev je više puta pozivao parlament i poslaničke grupe da raspravljaju i glasaju o ažuriranim budžetima koje je predložila privremena vlada, kako bi se zemlja mogla suočiti sa ekonomskim dimenzijama krize izazvane novim talasom COVID -a. Sredstva potrebna za poslovnu podršku, socijalne mere, zdravstvenu zaštitu, hitnu pomoć, lekare prve linije i drugo.

Rasprava o novom imigrantskom talasu na najvišem državnom nivou neophodna je jer su svi centri za privremeni smeštaj ilegalnih imigranata u Upravi za imigracije Ministarstva unutrašnjih poslova – u Ljubimcu i Busmancima, prenatrpani. Izbeglice dolaze iz različitih zemalja – Avganistana, Iraka, Irana, Sirije, Kurda, Palestine. Među njima ima žena i maloletne dece.

U Ustavnom sudu žalba GERB na privremenu vladu

Ranije je poslanička grupa GERB -a podnijela Ustavnom sudu zahtjev za utvrđivanje ima li delimične neustavnosti u imenovanju privremene vlade.

Argument je, prema potpredsedniku GERB -a Danielu Mitovu, dvostruko državljanstvo ministra ekonomije Kirila Petkova.

„Pitanje je da li je ovo državljanstvo važilo u vrijeme njegovog imenovanja. Ako je imao dvojno državljanstvo, to znači da je prekršen Ustav“, dodao je Daniel Mitov, a GERB-SDS je insistirao na hitnom uklanjanju Kirila Petkova iz vlade.

Ministar je sa svoje strane objasnio da je pre stupanja na dužnost pokrenuo postupak odricanje od kanadskog državljanstva, ali nije znao da li je proces završen. / ibna