Bugarska: Restorani i prostori za sportske aktivnosti na otvorenom počinju da rade uz ograničenja

Bugarska: Restorani i prostori za sportske aktivnosti na otvorenom počinju da rade uz ograničenja

Od 4. maja u Bugarskoj će biti dozvoljeni individualni sportovi na otvorenom, kao i rad restorana koji mogu primiti posetioce van objekta.

Do ublažavanja dolazi nakon što su Vlada i Nacionalna direkcija za upravljanje krizom odlučili da je vreme da se ljudima dozvoli bavljenje individualnim sportovima, poput tenisa, trčanja u parku ili stadionu i još mnogo toga. Takođe se očekuje da se otvore bazeni, ali uz poštovanje svih mera u pogledu udaljenosti i dezinfekcije.

Prema bugarskom premijeru Bojku Borisovu, sve mere se provode zbog zdravlja stanovnika.

Mogućnost održavanja fizičke udaljenosti i pravilne dezinfekcije preduslov su za vanjske prostore, kao i oprema za zaštitu osoblja. Međutim, ugostitelji će morati da postave stolice i stolove tako da održe bezbednu udaljenost.

Gradonačelnica Sofije Yordanka Fandakova u ponedeljak je pozvala lokalne gradonačelnike da formiraju organizaciju za otvaranje malih parkova i gradskih bašti u gradskim četvrtima, kako bi građani imali prostora da uvek budu u skladu sa svim merama zaštite za borbu protiv širenja koronavirusa.

Mere za prodavnice:

U skladu sa merama, prema novim informacijama, poseta restoranima, barovima i kafićima na otvorenom (bašte, terase itd.) dozvoljena je, pod uslovom sledećih mera protiv pandemije:

– postavljanje stolova na takav način da postoji rastojanje od najmanje 2,5 metra između njih i ne više od četiri osobe po stolu ili po porodici;

– osoblje mora koristiti masku za lice

– čišćenje i dezinfekcija površina stolova i stolica nakon svakog posetioca,

– na vidnim mestima za posetioce objekata treba da postoje uređaji za dezinfekciju.

Mere za pojedinačne sportove:

Građani mogu da vežbaju tenis, biciklizam, koriste stazu na terenu, iggraju golf itd., istovremeno održavajući udaljenost od najmanje 2,5 metra između pojedinih sportista.

Takođe su dozvoljene posete nezavisnim plivačkim kompleksima i bazenima, bez upotrebe susednih rekreacionih područja, pod uslovom da se poštuju sledeće mere protiv epidemije:

– obavljanje obavezne kontrole na ulazu, merenjem telesne temperature. Onima sa povišenom temperaturom ulaz neće biti dozvoljen.

– voditi računa o tome da bude 2,5 metra između onih koji čekaju da uđu;

– tretman i dezinfekcija vode u bazenu treba da se izvode tako da se u vodi održava slobodni hlor 0,4-0,5 mg / l.

– toaleti, svlačionice, kante za smeće, javne površine, uređaji, prostori i drugi objekti moraju se čistiti i dezinfikovati najmanje svakih sat vremena.

– delenje dezinfekcijskih sredstava, tečnog sapuna i peškira za jednokratnu upotrebu za posetioce;

– osoblje mora upotrebljavati maske i rukavice;

– dezinfekcija upotrebljene opreme nakon svakog posetioca (suncobrani, ležaljke, stolice, garderoberi, itd.)

– organizacija rada koja će sprečiti ljude da se okupljaju u zajedničkim prostorijama (svlačionice i toaleti);

– udaljenost ležaljki između dva suncobrana na otvorenom oko bazena mora biti najmanje 4 metra, a kada kišobran koriste više od dva člana porodice, najmanje 8 metara;

– Zabranjena je upotreba objekata za igru na vodi, uključujući one za decu. / ibna