Bugarska: Rusi Španci i Kiprani će moći ući u zemlju sa digitalnim sertifikatom ili negativnim PCR testom

Bugarska: Rusi Španci i Kiprani će moći ući u zemlju sa digitalnim sertifikatom ili negativnim PCR testom

Državljani Rusije, Španije i Kipra ući će u Bugarsku nakon što predoče digitalni sertifikat EU ili sličan dokument, ili negativan rezultat PCR testa izvedenog do 72 sata pre ulaska u zemlju. Ovo je navedeno u nalogu odluke Ministarstva zdravlja koji stupa na snagu 8. jula. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u pomenutim državama, prema njihovim građanima primenjivaće se posebne protivepidemiološke mere, navodi se i u odluci.

Prema odluci ministra zdravlja Bugarske, dr Stojča Kacarova, od 1. jula ulazak u Bugarsku odvijaće se u skladu sa procenom epidemiološke situacije COVID-19 u odgovarajućim zemljama sa kriterijumima i rasporedom zemalja u zonama boja. Kriterijumi za procenu prevalencije COVID – 19 su:

– Sedmična pozitivnost tekućih laboratorijskih testova

– Nivo istraživanja u zemlji

– Identifikacija varijante SARS-CoV-2 koja je identifikovana kao „zabrinjavajuća“ varijanta;

– Količina informacija.

Zone boja su sledeće: zelena, narandžasta i crvena zona.

Spisak zemalja prema zoni boja utvrđen je na osnovu informacija koje je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) – za države članice Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora (EU i EEA), Svetske zdravstvene organizacije i Organizacije za kontrolu bolesti, Atlanta, SAD. Za sve zemlje i širenje „zabrinjavajućih“ mutacija, a u odsustvu podataka ili nedoslednosti podataka, zvanične informacije mogu se prikupljati putem podataka objavljenih na veb lokacijama nacionalnih zdravstvenih vlasti.

Lista će se pregledati najmanje jednom nedeljno i po potrebi ažurirati svaki ponedeljak, ali i češće ako se epidemija u nekoj zemlji pogorša. Ažurirani spisak stupa na snaguod 00.00 sledećeg dana.

Odluka detaljno opisuje pandemijske mere primenljive na ljude koji stižu iz država članica EU, EEA i Švajcarske Konfederacije, prema zonama boja. Takođe se pominju mere za građane koji stižu iz drugih zemalja. Izuzeci su takođe navedeni u posebnom odeljku odluke. / Ibna