Bugarska: Ruski ambasador pozvao na završetak “lova na veštice” među ruskim diplomatama

Bugarska: Ruski ambasador pozvao na završetak “lova na veštice” među ruskim diplomatama

Veoma bih voleo da se ovaj „lov na ruske diplomate“ završi. Verujem da će gasovod Tursku tok biti izgrađen i da će proći kroz Bugarsku. Ministar Temenuzhk Petkov me u to uverava. To odgovara Moskvi. To je izjavio ruski ambasador u Bugarskoj, Anatolij Makarov, u intervjuu Bugarskoj Televiziji.

Anatolij Makarov razdvojio je rusko-bugarske odnose na one pre i one posle 21. oktobra 2019. Prema njegovim rečima, stvari nisu logične. Ambasador je rekao da postoje snage koje nisu zainteresovane da Turski tok nastavi svoj prolazak kroz Bugarsku dalje na Balkan, kao Balkanski tok.

Makarov je podsetio da je prije 21. oktobra 2019. održano nekoliko sastanaka na visokom nivou između Bugarske i Rusije. Ruski premijer Dmitri Medvedev posetio je Bugarsku u martu i razgovarao sa premijerom Bojkom Borisovom. Početkom leta predsednik Rumen Radev bio je u Sankt Peterburgu i sastao se sa Vladimirom Putinom, dok je pre toga bugarski premijer prisustvovao Crnomorskom forumu, a na jesen se Ekaterina Zaharijeva sastala sa Sergejem Lavrovim i ministrom Denisom Manturovom u Sofiji. Potom smo otvorili gasovod dužine 11 kilometara koji je povezivao bugarski i turski sistem za transport gasa. Ovo se dogodilo 21. oktobra.

Ambasador Makarov rekao je da se promena ponašanja dogodila malo nakon toga. Pozvan je u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova, gde je obavešten o deportaciji ruskog diplomate optuženog za špijunažu. Dve nedelje nakon otvaranja Turskog toka u Istanbulu 8. januara, ponovo je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova da bi bio obavešten o deportaciji dvojice ruskih diplomata. Međutim, način na koji se to dogodilo bio je neprihvatljiv, jer je vest o deportaciji procurila u medije pre nego što je Makarov bio upoznat sa tom činjenicom.

Ruski diplomata smatra da je uzrok ovih problema u rusko-bugarskim odnosima Turski tok i njegov nastavak kroz bugarsku teritoriju kao Balkanski tok.

“Šta se desilo; Zašto se ovo dogodilo? U bugarsko-ruskim odnosima ne postoji takav presedan. Nekome se to ne sviđa i ne želi da se Balkanski tok izgradi na teritoriji Bugarske“, a to se dešava nakon 21. oktobra. Izaziva osećaj nelagodnosti i ogorčenosti. Naš odnos je procvetao, i na to sam bio ponosan“, rekao je ruski diplomata.

„Verujem da će gasovod biti izgrađen. Čuli smo na radiju izjavu zamenika američkog državnog sekretara Davisa Halea da je „Turski tok“ jedno te isto što i „Balkanski tok“ i da zbog toga ne bi trebalo da prođe kroz Bugarsku “, podsetio je ambasador Makarov.

Međutim, prema njegovim rečima, Turski tok i Balkanski tok dve su različite stvari, a to je potvrdio i bugarski premijer Bojko Borissov. „Verujem da je premijer u pravu i u njega verujem. Ne bi trebalo biti napetosti u bilateralnim odnosima. Ovo nije u redu. Turski gas koji dođe Turskim tokokm biće jeftiniji za Bugarsku, jer se tranzitne takse kroz Rumuniju neće plaćati“, izjavio je ruski ambasador.

„Američki saveznici ne žele ovaj naftovod, ne žele Balkanski tok. Zamolio sam Temenuzhku Petkovu da Balkanski tok prođe kroz Bugarsku i ona je rekla da; Premijer Borissov misli isto. To je ono što odgovara Moskvi”, rekao je ambasador Makarov, ističući da će u budućnosti biti više energetskih projekata.

Što se tiče skandala sa špijunažom i prisustva specijalnog ruskog tima za uklanjanje “neprijatnih situacija”, poput trgovca oružjem Emeliana Gebreva, Makarov je odgovorio: Ovaj tim je poput čudovišta iz Loch Ness-a. Svi pričaju o tome, ali niko ga nije video. To su fantazije.

Ruski ambasador je rekao da nije upoznat sa slučajem Emeliana Gebreva, koji je otrovan 2015. godine, jer tada nije bio u Bugarskoj. Makarov je došao u Bugarsku krajem 2016. Ova priča se ponovo pojavila samo zato da bi naškodila dobrim rusko-bugarskim odnosima. / Ibna