Bugarska: SAD uvele sankcije za tri osobe i 64 kompanije

Bugarska: SAD uvele sankcije za tri osobe i 64 kompanije

“Vladavina zakona je u središtu demokratskih procesa u državi. U odnosima sa partnerima i saveznicima nedvosmisleno delimo uverenje da bi nam borba protiv korupcije u svim oblicima trebala biti bezuslovni prioritet.” To se navodi u zvaničnom stavu bugarskog Ministarstva spoljnih poslova o sankcijama koje je američki Stejt department, prema zakonu Magnitskog, uveo protiv bugarskih fizičkih i pravnih lica.

„Kao strateški partneri, Bugarska i Sjedinjene Države održavaju efikasan strateški dijalog. U tom smislu, i na osnovu ustaljenih tradicija saradnje tokom godina, uvereni smo da Sofija i Vašington ostaju spremni za dijalog o svim temama od zajedničkog interesa,“ navodi se u saopštenju.

U sredu je američko Ministarstvo finansija, Uprava za kontrolu strane imovine (OFAC) sankcionisala tri bugarske osobe zbog njihove obimne uloge u korupciji u Bugarskoj, kao i njihove mreže koje obuhvataju 64 jedinice. Uprava veruje da korupcija degradira vladavinu zakona, slabi ekonomije i ekonomski rast, podriva demokratske institucije, nastavlja sukob i lišava nevina civila osnovnih ljudskih prava, a ova akcija – do sada najveća pojedinačna akcija usmerena na korupciju – pokazuje stalne napore Ministarstva trezora da pozove na odgovornost one koji su umešani u korupciju. Američka vlada će i dalje nametati vidljive i značajne sankcije onima koji se bave korupcijom i rade na zaštiti globalnog finansijskog sistema od zloupotreba.

„Sjedinjene Države podržavaju sve Bugare koji teže iskorenjivanju korupcije tražeći odgovornost za korumpirane zvaničnike koji podrivaju ekonomske funkcije i demokratske institucije Bugarske“, rekla je direktorka Kancelarije za kontrolu strane imovine Andrea M. Gacki. „Korupcija građanima ne samo da uskraćuje resurse, već može nagristi institucije čiji je cilj da ih zaštite. Ova oznaka u okviru Globalnog programa sankcija pokazuje da smo posvećeni borbi protiv korupcije ma gde ona bila“.

Sankcijama su obuhvaćeni Vasil Krumov Bojkov, istaknuti bugarski biznismen i oligarh; Deljan Slavčev Peevski, bivši član parlamenta; Ilko Dimitrov Željazkov, bivši zamenik šefa bugarske Državne agencije za tehničke operacije koji je imenovan u Nacionalni biro za kontrolu specijalnih obaveštajnih uređaja; i kompanije u vlasništvu ili pod kontrolom ovih pojedinaca. / ibna