Bugarska se pridružila Agenciji za nuklearnu energiju OECD-a

Bugarska se pridružila Agenciji za nuklearnu energiju OECD-a

Premijer Bugarske Bojko Borisov učestvovaće na zvaničnoj ceremoniji pristupanja Bugarske Agenciji za nuklearnu energiju (NEA) Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Ceremonija će se održati putem telekonferencije.

Tokom ceremonije, premijer Bugarske Borisov, generalni sekretar OECD-a Jose Angel Gurr Villiama, generalni direktor Organizacije Villiam Magood i ministarka energetike Temenuzhka Petkova obratiće se prilikom pristupanja Bugarske SI.

Ove godine Bugarska je postala 34. članica Organizacije za nuklearnu energiju, koja uključuje zemlje koje upravljaju sa gotovo 90% svetskog instaliranog nuklearnog kapaciteta. Bugarska ravnopravno učestvuje u međunarodnoj saradnji sa naglaskom na poboljšanja u oblastima nuklearne bezbednosti, tehnologije, nauke, zakonodavstva i pitanja vezanih za životnu sredinu.

Za Bugarsku nuklearna energija igra važnu ulogu u obezbeđivanju nacionalne, regionalne i evropske energetske bezbednosti, dok istovremeno obezbeđuje energiju po pristupačnim cenama i ključni je element u tranziciji ka niskokarbonskoj ekonomiji. Njen značaj kao ključnog stuba evropskog sistema električne energije bez uglja ponovo je potvrđen u dugoročnoj viziji Evropske komisije objavljenoj 2018. godine o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. Saradnja Bugarske i OECD-a doprineće da Organizacija nuklearne energije OECD-a u značajnoj meri postigne čistu i bezbednu energetsku budućnosti u kojoj nuklearna energija igra važnu ulogu.

Aktivno učešće Bugarske u radnim grupama OECD-a i specijalizovanim telima, organizacijama i inicijativama od najveće je važnosti u pripremi Bugarske za članstvo u globalnoj zajednici OECD-a. U tom cilju, sredinom prošle godine, bugarska vlada odobrila je dodatnih 1,2 miliona leva za finansiranje pristupanja Bugarske OECD-u. Članstvo je važan spoljnopolitički prioritet za Bugarsku, ali je važno i za ceo region. Posvećenost OECD Jugoistočnoj Evropi izuzetno je korisna za uspešnu primenu neophodnih reformi. Tokom poslednjih 10 godina, OECD je evoluirao od evroatlantskog do globalnog tela zemalja istomišljenika, a OECD sada uključuje najrazvijenije ekonomije u Evropi, Severnoj Americi, Južnoj Americi i Aziji./ibna