Bugarska Severnoj Makedoniji donirala milion leva za pomoć razvoju u 2019. godini

Bugarska Severnoj Makedoniji donirala milion leva za pomoć razvoju u 2019. godini

Bugarska vlada je u 2019. godini izdvojila više od milion leva (oko 500 000 evra) pomoći za 11 razvojnih projekata širom Republike Severne Makedonije, rekla je ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

Zaharijeva je u Strumici govorila na otvaranju multifunkcionalnog socijalnog centra u opštini, finansiranog sa 270 000 leva od bugarske vlade u okviru pomoći razvoju.

Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik Strumice Kosta Janevski i zamenik ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Andrej Žhernovski.

Šest nevladinih organizacija radiće u centru koji će služiti interesima različitih grupa osoba sa invaliditetom, navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva spoljnih poslova.

Bugarska drugi put pomaže stanovnicima Strumice i okolnih naselja, navodi se u saopštenju.

„Veoma sam srećan što sam ovde upravo godinu dana nakon što je premijer Boiko Borissov predao premijeru Zoranu Zaevu ključ automobila kojim se mogu prevoziti invalidi, a ovaj projekat je svojevrsna nadogradnja. Podržavamo mnogo značajnih i korisnih projekata u Republici Severnoj Makedoniji“, rekla je Zaharijeva.

Ostali projekti koje Bugarska podržava uključuju izgradnju drugog centra za ranu dijagnostiku autizma u Ohridu, rekonstrukciju dva mosta u Strugi i selu Lozhani, te izgradnju sportskih objekata u Krivoj Palanci.

Ostali projekti usmereni su na saradnju medija iz obe zemlje i mere protiv govora mržnje, festivale za podršku kulturnoj razmeni, a više od 900 dece i odraslih iz Bugarske učestvovalo je u 2019. godini na dva festivala, nabavku sportske opreme za šest škola i pet vrtića u opštini Giorche Petrov – Skoplje i podrška zdravstvenom posredovanju među Romima.

Početkom 2019. godine završen je jedan od projekata za 2018. godinu – fasada jedne od najvećih skopskih škola – Osnovne škole „Dimitar Miladinov“. Ukupna vrednost projekta je 255 000 leva./ibna