Bugarska: Situacija u turizmu nepredvidiva, kaže ministarka turizma

Bugarska: Situacija u turizmu nepredvidiva, kaže ministarka turizma

Bugarska ministarka turizma Nikolina Angelkova prokomentarisala je na državnoj TV situaciju u turističkoj industriji, napominjući da je ona trenutno izuzetno teška. Turizam je stao širom sveta, smatra Angelkova i dodaje da je situacija veoma dinamična i nepredvidiva.

Ono što nas najviše muči je da nije jasno kada će se ta situacija završiti i vrlo je teško planirati, rekla je Angelkova.

Situacija je veoma teška i po prvi put se sektor suočava sa neviđenom globalnom krizom, a aviokompanije praktično obustavljaju letove, dodala je Angelkova.

Trenutno samo hoteli rade uz stroge mere dezinfekcije i uslugama u sobi, i praktično su neaktivni. Prema posljednjim podacima, od 25. marta imali smo ukupno 1025 noćenja, što znači nula usluga u odnosu na prošlogodišnje brojke, napomenula je ministarka turizma.

Ponudićemo kupone, nastavila je Angelkova, preporučujući da korisnici, ako je moguće, dobiju kupone koji vrede do 24 meseca, uz određene uslove.

Ono što Evropska komisija preporučuje jeste da za kupon mora postojati čvrsta garancija. Ako turistički operater bankrotira, korisnik neće biti oštećen, jer mu novac može biti vraćen ili prebačen drugom turističkom agentu, rekla je Angelkova.

Pozivamo na jedinstvo i solidarnost i prihvatanje kupona korisnika ako je moguće. Omogućili smo odlaganje putovanja na drugi datum u roku od 24 meseca i prema zahtevima iz direktive, zaključila je Angelkova./ibna