Bugarska: Socijalistička partija (BSP) dobila treći mandat za formiranje Vlade

Bugarska: Socijalistička partija (BSP) dobila treći mandat za formiranje Vlade

„Odlučio sam da dam BSP -u treći mandat, a za to postoji mnogo razloga. BSP izražava vrednosti slobode i solidarnosti.

BSP je do sada ostala otvorena i interaktivna u svojim nastojanjima da formira Vladu. Verujem da su hiljade poštenih ljudi garant da će se treći mandat iskoristiti za formiranje kabineta oko jasnih vrednosti,” izjavio je predsednik Rumen Radev, predajući liderki BSP-a Korneliji Ninovoj treći, dakle, probni mandat za formiranje Vlade.

„Bugarskoj je potrebna Vlada. Ukazom 218, tražim od Vas da objavite ime kandidata za premijera“, rekao je predsednik Ninovi.

Sa svoje strane, predsednica BSP -a rekla je da razume odgovornost koju preuzima. “Uložićemo sve napore da formiramo redovnu Vladu koja će u narednim mesecima preduzeti mere za reforme, mere za promene, kako bi obezbedila stabilnost u Bugarskoj. Pokušaćemo da vidimo kako možemo garantovati bezbednost i stabilnost,” dodala je Ninova, zahvalivši Radevu.

Radev je nakon sastanka rekao da od sada slede zdrav razum, mudrost, smirenost, uzimajući u obzir izazove sa kojima se suočavaju i ulažu ozbiljne napore u formiranje kabineta i većine u parlamentu.

“Danas ćemo se obratiti drugim strankama za program razgovora i o tome ćemo obavestiti parlament,” dodala je Ninova. “Suočeni smo sa dve mogućnosti – jednom da formiramo redovni kabinet ili da izađemo na izbore. Svi se slažu da dolaze krize na koje moramo odgovoriti mirno i logično. U prvom mandatu bilo je problema sa ministrima, jer je bilo gotovih odluka, sada predlažemo da sednemo i razgovaramo o rešenjima,” dodala je Ninova. „Sledećeg petka ćemo morati da dođemo kod predsednika sa premijerom“, rekao je on.

Postoji rizik da službeno ažuriranje budžeta službenog kabineta neće prikupiti većinu. „Ažuriranje budžeta vidimo kao priliku za formiranje većine“, rekla je Ninova.

Kao koalicija, verovatno ćemo u četvrtak sazvati Nacionalni savet i koalicione partnere, gde ćemo odlučiti kako dalje. Želimo da posle razgovora sa strankama odemo u naše kolektivno telo sa predlogom, rekla je predsednica BSP. / ibna