Bugarska: Sofija traži da Skoplje izjavi u UN da nema teritorijalnih pretenzija

Bugarska: Sofija traži da Skoplje izjavi u UN da nema teritorijalnih pretenzija

Bugarska poziva Severnu Makedoniju da izjavi UN-u da nema teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj, izjavila je u četvrtak ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva.

Ona je bugarskoj TV bTV objasnila da je napredak o kojem je govorila pre dva dana zapravo povezan sa činjenicom da su vlasti u Skoplju spremne da osiguraju da se naziv „Severna Makedonija“ odnosi samo na zemlju i da nema nikakve veze sa geografskim područjem.

„Izjavili su to NATO-u, sada su spremni da to prijave EU, a mi to želimo i UN-u“, rekla je Zaharieva.

Bugarska ministarka spoljnih poslova isključuje mogućnost da Bugarska promeni svoj stav pod spoljnim pritiskom, s obzirom na izuzetno aktivnu Nemačku, koja predsedava rotirajućim predsedništvom EU. Takođe je odbacila promenu stava u poslednjem trenutku.

Ranije su na istoj televizijskoj mreži bivši bugarski ministar odbrane Ivan Kostov i ambasador NATO-a Boyko Noev komentarisali da „možemo biti iznenađeni u poslednjem trenutku jer se spoljna politika vodi na ličnoj bazi“.

Zaharieva je rekla da je Savet ministara jedino nadležno telo koje se bavi ovim pitanjem.

Takođe je odbacila kritike na račun Sporazuma o dobrosusedstvu sa Skopljem iz 2017. godine. Prema njenim rečima, jedini problem je što ga Severna Makedonija ne sprovodi. Suprotno dogovoru Atine i Skoplja, bugarski je bolji i sa manje detalja.

Noev je prokomentarisao da je Bugarska po ovom pitanju pala u neviđenu izolaciju spoljne politike.

„Sad shvatamo da Sporazum sa Severnom Makedonijom ne garantuje naše interese, on je vrlo uopšten i bez jasnih obaveza obe strane“, objasnio je Boiko Noev.

Za njega je problem što sada, pre početka pregovora o pristupanju EU, “moramo da objasnimo našim saveznicima da imamo problem sa Severnom Makedonijom”.

„Ako za primer uzmemo Grčku, oni su decenijama objašnjavali međunarodnoj zajednici u čemu je problem. Bugarska to nije učinila zbog naivnosti i istorijske nostalgije“, rekao je Boyko Noev.

Prema njegovim rečima, trenutna politička garnitura odbacila je rešenje problema između Severne Makedonije i Bugarske na polju istorije. „Istorijski komitet bio je odgovoran za političko rešavanje egzistencijalnih pitanja. Ne možemo pregovarati za Gocea Delčeva, ne možemo pregovarati o istorijskim događajima“, rekao je Noev.

Prema njegovim rečima, Bugarska mora da pokaže strateško strpljenje, jer je u EU i NATO-u i ne treba da žuri.

Zaharieva je odbacila Noevu kritiku koja, prema njenom mišljenju, ne razume o čemu se radi.

Evropski poslanik iz manjinske stranke MRF i grupe „Obnova Evrope“ u Evropskom parlamentu Ilhan Kyuchyuk komentarisao je da Brisel ima poteškoća u razumevanju dijaloga između Sofije i Skoplja.

„Želimo da pošaljemo snažnu poruku, proevropski signal da Evropska unija vidi Republiku Severnu Makedoniju, da vidi region kao sastavni deo ne samo svog geografskog, već i političkog i ekonomskog sistema. Zemlje Zapadnog Balkana moraju se što pre pridružiti EU“, rekao je evropski poslanik, koji je stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Republiku Severnu Makedoniju.

„Brisel se zasniva na našem savremenom ponašanju, specifičnim aktivnostima u međunarodnim oblicima. Brisel trenutno ne razume razgovore između Republike Severne Makedonije i Republike Bugarske. Brisel ne treba detaljno da razume šta se između nas događa, vraćajući se u različite faze našeg razvoja“, primetio je poslanik.

„Ako je Prespanski sporazum rešio problem sa Helenskom Republikom i zauvek ga eliminisao, kako bi pokazao da prošlost i sadašnjost nemaju ništa zajedničko, onda bugarski sporazum sa Republikom Severna Makedonija započinje proces, da tako kažem da sve je bilo zajedničko“, rekao je Kyuchyuk. / ibna