Bugarska: Sofija traži pismenu garanciju za promenu stava prema Skoplju

Bugarska: Sofija traži pismenu garanciju za promenu stava prema Skoplju

Bugarska je snažno podržala Republiku Severnu Makedoniju u procesu pristupanja NATO-u, rekao je premijer Bojko Borisov na sastanku vlade.

„Bugarska je želela da se naši susedi i prijatelji zapadnog Balkana u Republici Severnoj Makedoniji pridruže EU. U Skoplju nisu pokazali posvećenost, verujući da će pritiskom i lobiranjem primorati Bugarsku da promeni svoj stav“, objasnio je Borisov.

„Naša pozicija nije tvrdoglavost; to je principijelna pozicija i odražava očekivanja svih bugarskih građana. Spremni smo da nastavimo razgovore o ispunjavanju Sporazuma o dobrosusedstvu”, dodao je Borisov.

Preuzimajući reč u bugarskom parlamentu, ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva najavila je da Bugarska privremeno povlači podršku Republici Severnoj Makedoniji i da neće dati saglasnost za održavanje prve međuvladine konferencije dok ne dobije jasne garancije za promenu politike u zemlji putem pravno obavezujućeg dokumenta.

Zamenik premijera i ministar odbrane Krasimir Karakačanov dodao je pred poslanicima da je alternativa Severnoj Makedoniji ili promena ponašanja ili ponavljanje scenarija 28-godišnjeg čekanja dok se ne postigne sporazum sa Grčkom. / ibna