Bugarska spremna da pošalje humanitarnu pomoć u Hrvatsku

Bugarska spremna da pošalje humanitarnu pomoć u Hrvatsku

Potpredsednica bugarske vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva kontaktirala je svog hrvatskog kolegu Gordana Grlića-Radmana u vezi sa razornim zemljotresom koji je danas popodne pogodio Balkan. Epicentar zemljotresa bio je ispod hrvatskog grada Petrinje, odakle stižu izveštaji o žrtvama, među kojima je i dete, i značajnoj šteti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„U ovom teškom vremenu Bugarska je spremna da stane uz naše hrvatske prijatelje. Spremni smo da pomognemo. Izražavam iskreno saučešće i želim povređenima brz oporavak”, rekla je Zaharieva.

Ambasada Republike Bugarske u Zagrebu dostupna je svim bugarskim građanima za pomoć u slučaju potrebe. „Diplomatska misija, zajedno sa većinom zgrada u glavnom gradu Hrvatske, nema struje, ali naše osoblje je na mreži i obavlja svoje dužnosti“, istaklo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U objavi na Tviteru, bugarski premijer Bojko Borisov izrazio je saučešće zbog razornog zemljotresa hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

„Žalim zbog žrtava i molim se za zdravlje povređenih tokom drugog jakog zemljotresa u Hrvatskoj u posljednja dva dana. Andrej Plenković, Hrvatska može računati na našu podršku za sanaciju štete nakon katastrofe! Budite jaki, mi smo s vama!“ objavio je Borisov na Tviteru. / ibna