Bugarska: Telefonski razgovor Borissov – Putin

Bugarska: Telefonski razgovor Borissov – Putin

Bugarski premijer Bojko Borissov razgovarao je u četvrtak telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Zainteresovani smo da nastavimo saradnju sa Rusijom u oblasti gasa u strogom skladu sa evropskim pravilima, naglasio je predsednik Bojko Borissov obraćajući se ruskom predsedniku.

Dvojica političara su takođe razgovarala o širenju koronavirusa COVID-19. Bugarski premijer primetio je da Bugarska sprovodi mere za borbu protiv pandemije. „Za samo nekoliko dana bugarska industrija se reorganizovala kako bi proizvela i obezbedila potrebnu zaštitnu odeću za medicinske timove širom zemlje. Primenjujemo sve mere koje je usvojila globalna medicinska zajednica radi suzbijanja pandemije“, rekao je Bojko Borissov Vladimiru Putinu.

Bugarski premijer je takođe pokrenuo pitanje mogućnosti da Bugarska kupi respiratore od Rusije, koji su izuzetno važni za lečenje pacijenata sa koronavirusom. Tokom diskusije primećeno je da su ruski naučnici uložili ozbiljne napore na razvoju vakcine COVID-19.

Dvojica lidera su tokom razgovora također detaljno raspravljala o situaciji u Siriji. Borissov je obavestio ruskog predsednika da su migracije blizu bugarsko-turske granice blizu nule. „Nastavljamo sa svom voljom da se borimo za mir i dobrosusedstvo. Uveren sam da samo diplomatija može rešiti sukobe”, primetio je Borissov, izrazivši uverenje da će za okončanje humanitarne krize prevladati dijalog.

Pored ovih tema, razgovarano je i o energetivci. Bugarski premijer je ruskog predsednika upoznao sa napretkom u izgradnji Balkanskog toka, koji bi učvrstio svoju ulogu u transportu gasa u Evropu tokom više decenija. Do sada je više od 20.000 cevi prebačeno na gradilište, a više od 6.000 je isporučeno u luku Burgas. Cevovodi će se širiti na više od 140 kilometara, od kojih je 120 kilometara zavareno.

„Zainteresovani smo da nastavimo saradnju sa Rusijom u oblasti gasa, uz strogo poštovanje evropskih pravila, kako bismo obezbedili snabdevanje gasom u Bugarskoj i regionu“, naglasio je Bojko Borissov tokom razgovora. Bugarski premijer pozdravio je dogovor postignut između Gazproma Ekport i Bulgargaza o smanjenju cene prirodnog gasa u Bugarskoj za 40,3% u odnosu na odluku Evropske komisije.

Na kraju, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin čestitao je bugarskom premijeru nacionalni praznik, 3. mart. / ibna