Bugarska: Tri policajca povređena u trećem protestu “Veliki narodni ustanak”

Bugarska: Tri policajca povređena u trećem protestu “Veliki narodni ustanak”

Tenzije i sukobi između hiljada demonstranata i policije izbili su tokom 3. „Velikog narodnog ustanka“, na kojem su antivladini demonstranti 76. dan uzastopno zahtevali ostavku Vlade i državnog tužioca i najavu vanrednih i poštenih izbora.

Protesti su započeli mirno tako što su neki od demonstranata krenuli prema mostu Orlova, gde su zaustavili saobraćaj. Većina demonstranata pokušala je da ode do katedrale Svetog Aleksandra Nevskog i Spomenika nepoznatom vojniku, koji su vrlo blizu parlamenta. Međutim, policija ih je sprečila, stvarajući tenzije a demonstranti su počeli da bacaju razne predmete, petarde i flaše na policiju. Tri uniformisana policajca su povređena i prebačena u bolnicu.

Treći „Veliki narodni ustanak“ započeo je u 17:00 po lokalnom vremenu „Danom nezavisnosti“, koji je juče bio u Bugarskoj, ujedinivši hiljade ljudi koji su došli u takozvani „Trougao moći“, ne samo iz Sofije, već i iz drugih gradova kao što su Ruse, Burgas, Jabol, Pernik, Blagoevgrad.

Prvi „Veliki narodni ustanak“ dogodio se 2. septembra i bio je krvav. Politički protest rezultirao je sukobima u kojima su povređeni mnogi mirni demonstranti, uključujući i medijske ekipe. Drugi se dogodio 10. septembra i završio se bez ozbiljnijih incidenata. / Ibna