Bugarska: Trifonov mora preuzeti odgovornost, kaže Borisov

Bugarska: Trifonov mora preuzeti odgovornost, kaže Borisov

„Gledajući izjave naših protivnika, izgleda da svi žele da potcene nesumnjivi uspeh koji ste svi vi postigli. Na nesreću, patriotski front je narušen, inače bi to sada bilo u parlamentu“, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov u uvodnoj reči članovima Saveta ministara, pre nego što je počeo sastanak Saveta ministara, izveštava BGES Agencija.

U prisustvu svih članova kabineta, Borisov je podelio svoja razmišljanja o parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

„Mi smo, sa svojim iskustvom i znanjem, i sa oštrim vođstvom od 10%, dužni da ponudimo svojim biračima mogućnost upravljanja. Vidim ogromnu neodgovornost ostalih političkih partija. Neki čak kažu da su nakon što potroše 150 miliona nezadovoljni i žele ponovne izbore. Rado ćemo se kandidovati i na njima,” rekao je Borisov, naglasivši da je u ovom slučaju, pored izgubljenog novca i vremena i uz pandemiju koja ne usporava, potreban i funkcionalan parlament kao izraz parlamentarne demokratije.

Ako prihvatimo mogućnost za nove izbore, tada će ljudi, radnici i privrednici, koji su uglavnom glasali za nas, uvideti njihovu neodgovornost i strah. Vrlo lako je kritikovati i naći nedostatke. Svi oni koji su protiv GERB-a i SDS-a imaju priliku da formiraju veliku većinu u parlamentu. Ako to ne učine, to znači da zemlju žele baciti u haos, a to pokazuje da nisu sposobni da upravljaju“.

Pozvao je lidera formacije „Postoji takav narod“, drugoplasiranog na nedjeljnim izborima, da preuzme odgovornost.

„Njihova igra će verovatno izazvati još više haosa. Bili smo odgovorni do izbora, od sada naš kolega političar Slavi Trifonov mora izaći i preuzeti odgovornost“, rekao je Borisov.

Zbog toga ga molim kao kolegu da započne sa formiranjem sastava vlade, koji će činiti predsednik parlamenta, odbori, ministri, zamenici ministara.

Ne odustajte, ne pravdajte se da nešto gube. Spreman sam da imam deset aktuelnih članova koji će ih podržati. Za mene je važno da imam stabilnu vladu. Želim da posao bude miran i to će biti tako kada bude postojala jasna vlada“, rekao je Borisov i dodao da su stranke koje čine glavnu opoziciju propale.

Ako političku situaciju vide kao tešku, ako nema rešenja, novi izbori nisu odgovor. Evo vaše odluke, svi ste razgovarali o Velikoj narodnoj skupštini, o većinskim izborima, neka predsednik Radev podnese svoj nacrt Ustava. Sazivamo Vrhovnu narodnu skupštinu, rešavamo sve probleme i krećemo ispočetka“, predložio je premijer.

„Umesto da pružimo podršku, ulazimo u parlament, prihvatamo nacrt Ustava Rumena Radeva i izlazimo na birališta Velike narodne skupštine. Tada ima smisla održati izbore, inače će se GERB izuzeti od ukupnog rezultata i moraće da formiraju vladu“, zaključio je Borisov. / ibna