Bugarska: Trifonov nominuje svetsku prvakinju u šahu Stefanovu za premijera. Borisov ga nazvao političkom kukavicom

Bugarska: Trifonov nominuje svetsku prvakinju u šahu Stefanovu za premijera. Borisov ga nazvao političkom kukavicom

„Zadovoljstvo nam je što postoje Bugari koji nas čine ponosnim. Po celom svetu. Na primer, imamo dva svetska šampiona u šahu. Vesselin Topalov i Antoaneta Stefanova. Svetski šampioni u šahu su bogovi širom sveta. O njima se pišu knjige, snimaju filmovi i zlatnim slovima upisuju njihova imena u svetsku istoriju. A imamo ih dvoje“, napisao je lider stranke „Postoji takav narod“ Slavi Trifonov na Fejsbuku, najavljujući predlog stranke za mesto premijera.

Naš kandidat za premijera je svetska šampionka u šahu Antoaneta Stefanova. Ima obrazovanje iz oblasti finansoja i govori pet jezika. Poređenja, razmišljanja i zaključke ostavljam vama“, rekao je Trifonov na Fejsbuku.

„Naravno, Antoaneta Stefanova će odmah vratiti mandat. Odmah. U sekundi. Jer „Postoji takav narod“ nema potreban broj poslanika ili partnera za formiranje Vlade. Stabilne Vlade. Predložena podrška dolazi od političkih subjekata koji su štetni, pohlepni i za koje se pokazalo da su korumpirani. I tu se ne radi o podršci nego o već zavisnost od njih“, rekao je Trivonov.

„Dakle, Antoaneta Stefanova će mandat prihvatiti s poštovanjem i odmah će ga vratiti. Zakon, Ustav i demokratija daju nam priliku da donesemo bolji izbor“, zaključio je Trifonov u svojoj objavi na Fejsbuku.

Borisov: Trifonov je politička kukavica

Odmah je reagovao lider GERB-a i bivši premijer Bojko Borisov, koji je na odluku lidera „Postoji takav narod“ rekao da „Slavi Trifonov mora da preuzme komandu i objasni zašto ne može da vlada sa 165 poslanika“.

„Niko ne osporava titulu u šahu, ali radi se o sportskoj administraciji i politici“, rekao je Borisov, komentarišući Trifonov predlog za Antoanetu Stefanovu za premijera. „Svo moje poštovanje prema Antoaneti Stefanovoj, ali ako postane premijerka, ići će i pitati poslanika Slavija Trifonova o svemu. Nije li to ono što nisu želeli? Toga se treba plašiti“, rekao je Borisov.

„Bilo bi zanimljivo videti stručnjake i njihove ministre. Stefanova i ja bismo trebali razgovarati samo o šahu. Malo je stručnjaka koji mogu da ospore njeno znanje u ovoj oblasti, ali to je nešto drugo“, rekao je premijer u ostavci.

Borisov je rekao da će na izbore biti potrošeno ukupno više od 200 miliona leva. Umesto da ovaj novac uđe u privredu i ostvari proizvod, tražićemo nekoga ko će osvojiti većinu. Simeon Sax Coburg Gotha nije uspeo da osvoji apsolutnu većinu kada ga je milion dočekalo u Sofiji, podsetio je premijer u ostavci.

„To se naziva političkim kukavičlukom. Kukavica je onaj koji sa 165 poslanika kaže da mu nisu dovoljni i želi 240. Ni Todor Živkov nije imao toliko, tada je bio Poljoprivredni savez i druge stranke. GERB je takođe vladao u koaliciji“, rekao je lider GERB-a. / ibna