Bugarska: Turistima iz deset zemalja biće potreban samo negativan PCR test za ulazak u zemlju

Bugarska: Turistima iz deset zemalja biće potreban samo negativan PCR test za ulazak u zemlju

Građani Severne Makedonije, Srbije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Ukrajine, Moldavije, Izraela i Kuvajta mogu ući u Bugarsku zbog turizma samo podnošenjem negativnog PCR testa urađenog u poslednja 72 sata. Za građane Ukrajine, zahtev za negativni PCR test važi od 30. jula, a za sve ostale – od 28. jula.

Uz negativan PCR test, strani državljani koji putuju iz važnih razloga iz ostalih trećih zemalja mogu doći u Bugarsku, navodi se u izjavi Ministarstva zdravlja. Glavni razlozi, prema nalogu ministra zdravlja, jesu: aktivnost sezonskih poljoprivrednih radnika i radnika u turističkom sektoru, lica koja putuju u obrazovne svrhe, oni koji dolaze u humanitarne svrhe i predstavnici trgovačkih, ekonomskih i investicionih aktivnosti.

PCR test nije potreban  za osobe koje stižu u Bugarsku iz država članica EU, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, zemalja Šengena, kao i iz Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Republike Koreje, Tajlanda, Tunisa, Republike Urugvaj. Takođe ne podležu 14-dnevnom karantinu.

Dekret novog ministra zdravlja dr Kostadina Angelova izdat je u ponedeljak./ibna