Bugarska: Tužilaštvo prekinulo kontakte sa Kabinetom predsednika

Bugarska: Tužilaštvo prekinulo kontakte sa Kabinetom predsednika

Držeći se principa podele vlasti, bugarski državni tužilac Ivan Geshev najavio je da će Tužilaštvo prekinuti svaki kontakt sa Kabinetom predsednika, osim zvanične pismene prepiske.

Komunikacija će biti obustavljena do presude Ustavnog suda u predmetu br. 1/2020 o prinudnom tumačenju člana. 103. Ustava Republike Bugarske, o imunitetu predsednika i potpredsednika.

Razlog ove odluke je potreba da se izbegnu bilo kakve sumnje i pokušaji uticaja na instituciju, rekao je tužilac.

Tužilaštvo je 28. januara saopštilo da je identifikovalo dokaze o mogućoj umešanosti predsednika Bugarske u kriminalne aktivnosti.

Tokom krivičnog postupka koji je pokrenulo i sprovelo Specijalno tužilaštvo, inspektori su 22. januara obavili opsežnu analizu dokaza, uključujući materijalne dokaze o slučaju (prikupljene posebnom obaveštajnom opremom od strane Nacionalne agencije za bezbednost-SANS protiv šefa Generalštaba Ratnog vazduhoplovstva CS). Analiza je našla dokaze „da postoji velika verovatnoća o umešanosti ličnosti visokog ranga koja treba biti istražena – predsednik Republike Bugarske i navodni kriminalni akti koji nisu direktno povezani sa odgovornostima njegove kancelarije“, saopštilo je tužilaštvo.

27. januara Ustavni sud preuzeo je ustavni slučaj na zahtev državnog tužioca Ivana Gesheva za obavezno tumačenje odredbe člana. 103. Ustava o imunitetu predsednika i potpredsednika.

Odredba kaže da predsednik i potpredsednik nisu odgovorni za dela tokom vršenja svojih dužnosti, osim za izdaju i kršenje Ustava. Po zakonu, oni se takođe ne mogu pritvoriti i ne mogu se procesuirati./ibna