Bugarska: Tužioci počeli postupak uzimanja izjava od biznismena u vezi vlade GERB partije

Bugarska: Tužioci počeli postupak uzimanja izjava od biznismena u vezi vlade GERB partije

Tužiocisu počeli postupak uzimanja izjava poslovnih ljudi Svetoslava Ilčovskog i Ivana Angelova tokom saslušanja pred ad hoc parlamentarnim odborom koji ispituje rad GERB-a.

Portparol generalnog tužioca Siyka Mileva rekla je za BTA da su postupci [kao odgovor na skandalozne navode] započeli pre nekoliko dana i da će izjave dvojice privrednika biti ispitane.

Govoreći tokom saslušanja pred odborom u petak, Ilčovski, veliki zemljoposednik i proizvođač žita, govorio je o širokim šemama za vršenje pritiska na preduzeća da udovolje interesima moćnika i o korupciji, kojoj tvrdi da je bio izložen. Angelov, veliki proizvođač živine, čije je ime i firma Ilčovski pomenuo kao umešane u sumnjive poslove, rekao je da će potonjeg tužiti sudu zbog širenja laži.

Mileva je rekla da predizborna kampanja traje već mesecima i da tužilaštvo prima brojne prijave.

Dončev: Prelazni kabinet ponaša se u duhu osvete

Logično je očekivati da će se prelazni kabinet ponašati u duhu osvete zbog svega što je predsednik Rumen Radev rekao o vladi GERB-a, rekao je potpredsednik vlade u ostavci Tomislav Dončev za BNR. Takođe je komentarisao aktivnost parlamentarne komisije za reviziju rada vlade tokom poslednjih 10 godina, opisujući je kao „i postizbornu i predizbornu dramu“. U njoj je biznismen Svetoslav Ilčovski rekao da se mora odreći dela dobiti u korist vlade da ne bi izgubio posao.

Međutim, Tomislav Dončev je doveo u pitanje njegove reči. „Uz odbitke, ovo je recirkulacija političke uporišne tačke koja je u opticaju već nekoliko godina“, rekao je on. / ibna