Bugarska: U Narodnu skupštinu ulazi šest stranaka

Bugarska: U Narodnu skupštinu ulazi šest stranaka

Na 98,93% glasova na izborima u Bugarskoj, koje je prebrojala „Informativna služba“, čini se da je šest stranaka prešlo prag ulaska u 45. saziv bugarske nacionalne skupštine.

Koalicija GERB / SDS predvodi trku sa 26,1%, a slede stranka „Postoji takav narod“ sa 17,7%, koalicija Bugarske socijalističke partije (BSP) sa 15%, Pokret za prava i slobode (MRF) sa 10,3%, Demokratska Bugarska sa 9,5% i formacija „Ispravi se“ sa 4,7%.

Sa 3,7%, stranka VMRO bivšeg zamenika premijera Bojka Borisova i ministra odbrane Krasimira Karakačanova nije uspela da dostigne prag od 4% za ulazak u parlament i izostavljena je iz Narodne skupštine.

47.479 ljudi je na svojim glasačkim listićima napisalo da nikoga ne podržava. Stranka „Postoji takav narod“ sakupila je 30,8% glasova dijaspore, zatim „Demokratska Bugarska“ sa 17,6%, Pokret za prava i slobode (MRF) sa 13,2%, GERB sa 8, 7% i BSP sa 7 %

U Turskoj je glasalo oko 26 hiljada ljudi, pet hiljada manje u odnosu na izbore 2017. godine.

Pre 4 godine GERB je pobedio na izborima u inostranstvu sa 24,6%.

Portparol Izborne komisije Tanja Tsaneva, na pitanje da li će biti ispoštovan rok za konačne rezultate, rekla je: „Prema Izbornom zakoniku, rok je četiri dana nakon izbornog dana i sedam dana za objavljivanje imena budućih poslanika. Trenutno radimo na protokolima. Nadamo se da ćemo danas dobiti sve protokole iz cele zemlje.“ / ibna