Bugarska: U normalne tokove se nećemo vratiti pre leta, kaže Zaharieva

Bugarska: U normalne tokove se nećemo vratiti pre leta, kaže Zaharieva

Zemlje su u različitoj fazi krize, dok su neke mnogo više pogođene od drugih. Veoma je važno da se postepeno ukidanje mera zasniva na naučnim podacima kako ne bi došlo do suprotnog efekta, izjavila je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva za NOVA TV.

„Ovo je asimetrična kriza. Nije stvar samo u zdravlju. Pogledajte koliko posledica ima. Nadamo se da će izlaz biti mnogo koordinisaniji”, objasnila je Zaharijeva.

Upitana da li se države članice mogu osloniti na podršku EU, ministarka spoljnih poslova napomenula je da „Evropska komisija reaguje izuzetno brzo i adekvatno. U roku od nekoliko nedelja promenjena su mnoga pravila za dodelu finansijskih sredstava, koja su preusmerena za rešavanje krize “.

Zaharieva je takođe prokomentarisla zahtev Bugarske za uključivanje zemlje u “čekaonicu” evrozone. „Bugarska Vlada radi na tome. Da li je bilo potrebno da se takva kriza dogodi kako bismo se uverili da je bolje biti u evrozoni?“, pitala se Zaharieva.

„Svaka država pokušava da spasi turizam. Nažalost, tokom leta nećemo vratiti normalnost u životu. Apel je da se ostane u Bugarskoj,” zaključila je ministarka spoljnih poslova./ibna