Bugarska u petak uvodi drakonske nacionalne mere protiv COVID-19

Bugarska u petak uvodi drakonske nacionalne mere protiv COVID-19

„Bez obzira koliko je sistem pripremljen, ovaj stepen pritiska je neodrživ; naši lekari i medicinske sestre to neće moći da prime. Spreman sam da preuzmem svaku odgovornost, ali ne možemo izgubiti živote pacijenata, lekara, nastavnika. Sada je vreme da budemo tu jedni za druge. Moj um i srce mi govore da moramo preduzeti nove korake da prekinemo lanac infekcije”.

Ovim rečima je bugarski ministar zdravlja, profesor Konstantin Angelov, najavio predlog za jače i strože mere u celoj zemlji, koji će stupiti na snagu u petak.

Ministar zdravlja najavio je da je danas podneo svoje predloge premijeru i koalicionim partnerima. „Predložio sam da ove mere stupe na snagu u petak 27. novembra. O njima će se raspravljati i odlučivati u Savetu ministara”, rekao je on.

„Predložio sam da se trajanje vanrednog stanja protiv epidemije produži za četiri meseca, odnosno do kraja marta 2021.“

Mere takođe uključuju prestanak nastave u nastavi i prakse na svim univerzitetima, školama, vrtićima, dnevnim boravcima, kao i vannastavnih aktivnosti.

„Onlajn obrazovanje biće ponuđeno svim akademskim institucijama u zemlji“, rekao je Angelov.

„Obustava poslovanja u svim komercijalnim prodavnicama, robnim kućama, restoranima, restoranima brze hrane, poslastičarnicama itd., Osim u prehrambenim prodavnicama, apotekama, bankama, osiguravajućim kompanijama, poštama.

Restorani će moći da posluju samo za kućnu dostavu, dok će se zabrana u barovima, diskotekama i noćnim klubovima nastaviti “, nastavio je Angelov.

Pored toga, „neće biti ograničenja za javni prevoz. Neće biti kontrolnih punktova i ograničenja u saobraćaju između gradova“, rekao je Angelov, dodajući da se„ ova mera vremenom pokazala neefikasnom“.

Ne namećemo opšte zaključavanje; verujemo da ćemo to zajedno uraditi. Tako ćete postati heroji u svojim domovima“, rekao je profesor Konstantin Angelov.

„Dužni smo da se potrudimo. Jer samo živi ljudi mogu graditi zemlju. Nekoliko nedelja discipline spasiće hiljade života. Ako mere uspeju, razmislićemo o njihovom opuštanju za Božić. Želim da kupim vreme za sistem od najmanje mesec dana“, objasnio je profesor Konstantin Angelov.

„Važnije je dozvoliti zdravstvenom sistemu da prodiše“, rekao je, podržavajući nove mere protiv širenja epidemije.

Dodao je da zdravstvene vlasti neprestano prate sve pokazatelje širenja virusa – broj obolelih, zaraženih lekara i nastavnika, kao i mladih, ističući: „Brojeve svakodnevno pratimo i, u zavisnosti od njihovih trendova, donosićemo odluke.

Nema mesta panici, nema mesta zabrinutosti. Ovu bitku ćemo dobiti racionalno, inteligencijom i disciplinom“, rekao je profesor Angelov.

Očekuje da će svi njegovi kolege ministri podržati drakonske mere, jer sistem zdravstvene zaštite zavisi od njih.

„Epidemija neće ugroziti predstojeće parlamentarne izbore. To neće uticati na izborni proces“, pojasnio je Angelov.

Takođe je naglasio da će Savet ministara razmatrati i pitanje prelaska granice.

„Na osnovu podataka koje je objavila struka, očekuje se da će ove mere doneti rezultate za najmanje osam dana“, dodao je ministar zdravlja.

Ministar je takođe najavio da će „zeleni koridor“ za starije osobe u prehrambenim prodavnicama biti promenjen i da će ostati samo ujutru. Međutim, raspored treba razjasniti na sastanku vlade.

Što se tiče odredbe za uzimanje PCR testa za prijem u bolnicu za COVID-19, Angelov je najavio da će se i ona promeniti.

Pre nego što je ministar zdravlja najavio da će biti uvedene oštrije mere, državni zdravstveni inspektor profesor Angel Kunchev najavio je da je u Bugarskoj porast stope morbiditeta preko 100% nedeljno.

Bugarska je na 11. mestu u EU, s omerom od 666,5 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 na 100.000.

Gabrovo, Ćustendil i grad Sofija su područja sa najvećim brojem zaraza.

Direktor „Pirogova“, prof. Asen Baltov izvestio je da broj aktivnih slučajeva i novih zaraćenih koronavirusom među lekarim i medicinskim sestrama premašuje preko 2000.

Predsedavajući Odbora za zdravstvo i šef VMA profesor Ventsislav Mutafčijski takođe je istakao da su bolnice suočene sa izuzetno visokim pritiskom. Govorio je o ponovnoj infekciji koronavirusa kod dvojice lekara, medicinske sestre i sekretarice. Ukupno četiri lekara ponovo su bila pozitivna na COVID-19, a period između dve infekcije je varirao od dva do osam meseci.

Direktor Aleksandrovske bolnice objavio je da pacijenti sa COVID-19 zauzimaju 184 kreveta u toj zdravstvenoj ustanovi. Uprava je spremna da doda više od 100 kreveta, ali nema ko da ih opslužuje. Pozvao je studente medicine i lekare sa klinika da se pridruže borbi protiv zaraze. / ibna