Bugarska: U sred epidemije definiše se nacrt budžeta

Bugarska: U sred epidemije definiše se nacrt budžeta

„U teškim vremenima, kada se akumuliraju pandemija i socijalna i ekonomska kriza, samo država može da pomogne“, rekao je novinarima potpredsednik vlade Tomislav Dončev.

Dončev je, zajedno sa ministrom rada i socijalne politike Denicom Sachevom, ministrom obrazovanja Krasimirom Valchevom, kao i sa predstavnicima Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, predstavio centralne tačke nacrta budžet države za 2021. godinu.

Prema rečima potpredsednika vlade, država čini sve da se mere preduzmu brzo i dopru do svih grupa. Dončev je objavio podatke koji pokazuju da, čak i nakon zaduživanja, odnos duga prema BDP-u iznosi 23,5%. Stoga je Bugarska i dalje zemlja sa najnižim dugom među zemljama članicama EU.

Kako je objasnio, parametri budžeta zadržavaju glavne prioritete – deo programa ove vlade – obuku, infrastrukturu, modernizaciju vojske.

Komentarišući izjave bugarskog predsednika Rumena Radeva u kojima je budžet opisao kao „katastrofalan“, Dončev je naglasio da „naša demokratija pati od niza bolesti – od političke disleksije do političke amnezije“. Što se tiče Radevljevog poziva od pre nekoliko meseci za uspostavljanje dodatnih mera, potpredsednik vlade je odgovorio: „Evo vaših mera“.

Podsekretar za zdravstvo Jeni Nacheva naglasila je da će biti osigurana održivost aktivnosti povezanih sa suzbijanjem pandemije COVID.

„I dalje održavamo najniže poreze, kao što je rekao kolega iz Ministarstva finansija, drugi najniži dug, treći najniži deficit u EU, ali istovremeno nudimo povećanje prihoda“, rekla je ministar za socijalna pitanja Denica Sačeva.

Nastavljajući, Sačeva je nacrt budžeta definisala kao budžet za narod. Razradila je prioritete u novom budžetu.

„U budžetu za 2021. godinu predložili smo povećanje minimalne zarade, povećanje minimalne penzije, povećanje maksimalne mesečne penzije, uz zadržavanje maksimalnih prihoda od osiguranja. U aktivnu i pasivnu politiku tržišta rada uložiće se 607 miliona leva, uključujući 300 miliona za meru 60/40, koja je do sada uspela da održi više od 250.000 radnih mesta. Prema početnom planiranju mera, isplaćeno je 186 miliona BGN, dok prema narednom planiranju, do danas izdaci iznose skoro 280 miliona BGN “, istakao je ministar.

Denitsa Sacheva je dodala da je za vaspitanje dece opredeljeno 463 miliona BGN, od čega je 73 miliona BGN namenjeno porodicama sa decom mlađom od 14 godina, gde roditelji ne mogu raditi na daljinu od kuće.

„223 miliona BGN namenjeno je podršci osobama sa invaliditetom. 47 miliona leva biće dato za prehrambene proizvode u obliku jednokratnog dodatka od 120 leva za penzionere, čija se mesečna penzija kreće od 300,01 do 369 leva i tako su ispod granice siromaštva“, istakao je ministar, komentarišući da je investirano u sektore zdravstva, obrazovanja i socijalne politike i na tržište rada, te naglasio da država sada ulaže u ove oblasti kao prioritet. / ibna