Bugarska: U stvarnosti, nemamo mehanizme za saradnju, tvrdi Zaharieva

Bugarska: U stvarnosti, nemamo mehanizme za saradnju, tvrdi Zaharieva

„U stvarnosti, nemamo mehanizam. Nemamo misije, izveštaje – usmene, pismene ili bilo šta drugo. Ne šaljemo informacije. Evropska komisija mora dovršiti proces i doneti zvaničnu odluku“, izjavila je ministar spoljnih poslova i potpredsednica bugarske Vlade Ekaterina Zaharieva o reformi pravosuđa.

Zaharieva je učestvovala u parlamentarnoj raspravi u petak, gde je kao odgovor na pitanje opozicione Socijalističke partije (BSP) zašto Evropska komisija još nije zvanično najavila ukidanje mehanizma saradnje i procene.

„Snažno verujem da je ambicija Bugarske da uspostavi vladavinu zakona počela mnogo pre uspostavljanja Mehanizma za saradnju i procenu. Snažno verujem da bi ta ambicija trebala biti prioritet za vladu zemlje, bez obzira da li ovaj mehanizam postoji ili ne. Reforme ne treba da rade u korist Brisela, Berlina, Haga ili Pariza, već u korist bugarskog naroda. Ne bi trebalo da se nameće samo spolja“, rekla je Zaharieva.

Prema njenim rečima, nekoliko vlada, razni članovi parlamenta i pravosuđa uložili su tokom poslednjih godine velike reformske napore u tom pravcu, što se može proceniti i prema izveštajima odbora.

„Pozitivnu ocenu Komisije potvrdio je Evropski parlament nakon razgovora sa nadležnim odborom u decembru 2019. Zatim je predsednik David Sasolli poslao pismo Evropskoj komisiji u znak podrške završetku rada. Savet je takođe izrazio svoje mišljenje, koje se uzima u obzir u izveštaju finskog predsedništva“, podsetila je potpredsednica Vlade Zaharieva i predložila da se ovaj period poklopi sa početkom mandata nove komisije, a situacija sa epidemijom dodatno odlaže službeno odluka o završetku mehanizma.

“To ne menja našu ambiciju da nastavimo sa sprovođenjem planiranih dodatnih reformi, koje nadilaze pokazatelje samog Mehanizma za saradnju i procenu”, uverena je Zaharieva./ibna