Bugarska: Uhapšeni funkcioneri Generalne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala zbog skandala sa trgovinom drogom

Bugarska: Uhapšeni funkcioneri Generalne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala zbog skandala sa trgovinom drogom

Dvojica visokih funkcionera Generalne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (GDCOC) i funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske uhapšeni su u četvrtak tokom posebne operacije. Uhapšeni su šef Odelenja za borbu protiv trgovine drogom GDCOC-a i šef drugog odeljenja u istoj Direkciji, kao i zaposlenik u Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sva trojica su ostala u pritvoru 24 sata. Šef GDCOC-a uhapšen je dok je primao mito.

To je saopštio generalni tužilac Ivan Gešev na hitnom brifingu sa ministrom unutrašnjih poslova Mladenom Marinovom.

Glavni državni tužilac rekao je da se istrage nastavljaju na mnogim lokacijama i u privatnim kućama. Osumnjičeni su za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi povezanoj sa primanjem mita, koja deluje kao kišobran za trgovinu drogom i prodaju čak i van Bugarske.

“To su lideri u borbi protiv droge u našoj zemlji, kao i glavni kontakti s našim međunarodnim partnerima”, naglasio je Gešev.

Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova su nepokolebljivi i nastaviće da rade na svim krivičnim predmetima, bez obzira da li su krivična dela počinili naši zaposleni ili ne.

Bugarskim građanima je u interesu da očistimo našu kuću i to je ono što radimo. Taj nivo svesti nije postignut u novijoj istoriji Bugarske, saopštio je glavni državni tužilac.

Gešev je dodao da njihov posao nije da rešavaju kadrovske probleme u drugim odelenjima. Eventualne promene u GDCOC-u spadaju u nadležnost premijera i ministra unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov naložio je Generalnoj upravi za borbu protiv organizovanog kriminala da preuzme kontrolu i predloži promene u svojoj strukturi. Opisao je ono što se dogodilo kao “veoma neprijatno”.

„Naredio sam generalnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova da uradi sveobuhvatnu analizu rada GDCOC-a u borbi protiv trgovine drogom, tako da mogu razgovarati sa premijerom i doneti ispravnu i informisanu odluku o promenama u strukturi Direkcije, kako bi izbrisali njegovo ime“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova.

Napomenuo je da je ovo institucijakoja „sarađuje sa našim partnerima iz EU i iz celog sveta, važno je održati poverenje koje imamo u ove kontakte“.

U svakom žitu ima kukolja, kaže poslovica. Ono što radimo ne bi trebalo shvatiti kao loš predznak za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Postoje i problemi u tužilaštvu, ali mi rešavamo svoje probleme. Protiv onih koji rade sa kriminalcima, koji im služe kao pokriće, koji su odlučili da rade sa kriminalom, a ne protiv njega, ministar unutrašnjih poslova i ja ćemo biti nepokolebljivi, rekao je Ivan Gešev. / ibna