Bugarska: Ukidanje vanrednog stanja je političko pitanje, kaže Mutafchiiski

Bugarska: Ukidanje vanrednog stanja je političko pitanje, kaže Mutafchiiski

Odluka o ukidanju vanrednog stanja političko je pitanje i ne mogu je komentarisati, rekao je danas direktor Vojno-medicinske akademije (SIA) i predsedavajući Radne grupe za COVID-19, general Ventsislav Mutafchiiski, tokom prijema donacija 6 vozila hitne pomoći biznismena Petra Mandžukova.

„Pored okvira donacije, bit ću vrlo kratak; ovo su politička pitanja na koja ne mogu odgovoriti“, rekao je profesor Mutafchiiski o pitanju ukidanja vanrednog stanja.

Obraćajući se donatoru hitne pomoći Petru Mandžukovu, primetio je da je on tradicionalno jedan od najvećih donatora bolnice.

“Bio je jedan od prvih ljudi koji su nas kontaktirali kada se pojavila pandemija COVID-19, želeći da dadne veoma veliku donaciju, a kao što vidite, to je već činjenica”, objasnio je Ventsislav Mutafchiiski.

Oni su razgovarali o tome šta je bolnici tačno trebalo. „O donaciji smo uvek razgovarali sa Mandžukovom, vođeni principom – da dugoročno koristimo za Vojnomedicinsku akademiju“, rekao je predsednik operativnog centra.

Ambulante za donaciju opremljene su vrhunskom opremom za reanimaciju, a Mutafchiiski je izrazio veliko poštovanje zbog donacije, jer je rukovanje incidentom u prvih deset minuta i kako se nositi sa njim u prvih sat vremena veoma važno.

„Moj primer se može slediti. Želeo bih da bogati građani Bugarske, koji su uspeli da iskoriste masovnu privatizaciju i steknu velika preduzeća, okrenu lice prema društvu. To je moja poruka“, rekao je Petar Mandžukov koji je predao šest kola hitne pomoći./ibna