Bugarska: Ukinut karantin za ulaz iz EU i Severne Makedonije

Bugarska: Ukinut karantin za ulaz iz EU i Severne Makedonije

Od danas, Bugarska ukida obavezni 14-dnevni karantin za putnike iz većine zemalja Evropske unije, ali ne i za one sa najvećim brojem slučajeva koronavirusa.

Odluka je stupila na snagu pošto je ministar zdravlja izdao uredbu kojom se reguliše ulazak u Bugarsku, prelazak preko zemlje i obavezni karantin od 14 dana, a stupa na snagu danas.

Prema odredbi, privremena zabrana ulaska na teritoriju Bugarske se ukida za:

– Bugarske državljane, državljane država članica Evropske unije (EU), Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, ugovornih strana iz šengenskog sporazuma (uključujući Republiku San Marino, Kneževinu Andoru, Kneževinu Maroko i Vatikan), Republike Srbije i Republike Severna Makedonija, članove porodica bugarskih državljana, kao i lica koja žive u stvarnom suživotu sa bugarskim državljaninom, osoba u stalnom ili dugoročnom statusu ili dugoročnom prebivalištu u Republike Bugarske i članova njihovih porodica.

-Zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači, socijalni radnici i njihovi rukovodioci kada je svrha putovanja vezana za profesiju koju praktikuju.

– Zaposleni koji se bave isporukom lekova, medicinskih sredstava i zaštitne lične opreme, medicinske opreme, uključujući njenu ugradnju i održavanje.

– Transportno osoblje angažovano na međunarodnom prevozu putnika i tereta, posade komercijalnih aviona i ostalo prevozno osoblje, gde je to potrebno, uključujući posade broda i lica koja učestvuju u održavanju plovila.

-Državni zvaničnici (šefovi država, članovi vlada itd.) i članovi njihovih delegacija, kao i diplomati, zaposleni u međunarodnim organizacijama, vojno osoblje, pripadnici službi bezbednosti i javnih službi i humanitarni radnici tokom obavljanja svojih dužnosti.

-Ljudi koji putuju iz humanitarnih razloga.

-Predstavnici komercijalnih, ekonomskih i investicionih aktivnosti i lica koja su direktno povezana sa: izgradnjom, održavanjem, radom, radom i sigurnošću strateške i kritične infrastrukture Republike Bugarske, implementacijom sertifikovanih projekata prema Zakonu o promociji investicija , analize projekata potencijalnih investitora i drugih aktivnosti važnih za ekonomiju zemlje, overenih dopisom ministra ekonomije ili drugog ministra nadležnog za tu aktivnost, kao i lica koja se bave izgradnjom i popravkom brodova.

-Sekndarni radnici i zaposleni u oblasti turizma.

– Zaposleni na granici.

Izuzeci za prelazak preko teritorije Republike Bugarske:

-Građani država članica Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i država Šengena (uključujući Republiku Sent Marino, Kneževinu Andoru, Kneževinu Monako) i članove države Grada njihovih porodica da se vrate u zemlju u kojoj žive.

-Građani trećih zemalja koji imaju dozvolu za dugoročni boravak u drugoj državi članici Evropske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Šengena (uključujući Republiku San Marino, Kneževinu Andoru, Kneževinu Monaka i države Vatikan)

– Član njihovih porodica koji će se vratiti u svoju zemlju prebivališta.

-Građani Republike Srbije, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Republike Turske da se vrate u zemlju čiji su državljani.

Prolaz je dozvoljen samo u slučajevima kada se može obezbediti direktan odlazak sa teritorije Republike Bugarske.

Sva lica koja ulaze na teritoriju Republike Bugarske iz Kraljevine Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Kraljevine Belgije, Republike Irske, Republike Portugal, Kraljevine Španije, Republike Malte i Italije a sve treće zemlje, osim Republike Srbije i Republike Severna Makedonija, biće pod karantinom 14 dana kod kuće ili u drugom smeštaju gde je lice navelo prebivalište, uz naredbu koji će izdati direktor nadležnog regionalnog zdravstva inspektorat ili zaposleni koji on ovlasti.

Uslovi karantina ne važe za pojedince koji su:

– Bugarski državljani i državljani drugih država članica EU, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i zemalja Šengena (uključujući Republiku San Marino, Kneževinu Andoru, Kneževinu Monako i Vatikana) za putovanja iz humanitarnih razloga, kao i predstavnici trgovinskih, ekonomskih i investicionih aktivnosti i lica koja su direktno povezana sa: izgradnjom, održavanjem, radom i sigurnošću strateških i drugih važnih infrastruktura Republike Bugarske, implementacija projekata overenih promocijom zakona o investiranju, analiza projekata potencijalnih investitora i druge aktivnosti u vezi sa ekonomijom zemlje, overene dopisom ministra ekonomije ili drugog ministra odgovornog za dotičnu aktivnost, kao i lica koja se bave brodogradnjom i popravkom brodova.

– Vozači autobusa koji su uključeni u međunarodni putnički prevoz.

-Vozači koji obavljaju ili završavaju međunarodni prevoz robe.

-Članovi posade brodova – bugarski državljani./ibna