Bugarska: Ustavna kriza ako se datum predsedničkih izbora ne utvrdi na vreme

Bugarska: Ustavna kriza ako se datum predsedničkih izbora ne utvrdi na vreme

Profesorka ustavnog prava i bivša poslanica u bugarskom Parlamentu, Ekaterina Mihailova, rekla je u intervjuu za bugarsku nacionalnu televiziju BNT da će doći do ustavne krize ako poslanici na vreme ne donesu odluku o datumu predsedničkih izbora.

Prema njenim rečima, logika Ustava je takva da se predsednički i parlamentarni izbori ne održavaju istovremeno, pošto su dve institucije uspostavljene pod različitim uslovima.

S druge strane, međutim, ne postoji zabrana njihovog istovremenog održavanja.

Profesorka je veoma jasno rekla da saslušanje državnog tužioca u odborima Narodne skupštine nije neustavno, iako je Ivan Gešev to pitanje uputio Ustavnom sudu. On je naglasio da se zalaže za uklanjanje Tužilaštva iz pravosudnog sistema, kako bi imali veću autonomiju i odgovornost.

Raspravu o održavanju dvostrukih izbora otvorio je predsednik Republike Bugarske Rumen Radev pre dva dana, kada je izjavio da nije isključeno da se predsednički i novi parlamentarni izbori održe zajedno, osim ako vladu ne formira sadašnji sastav parlamenta.

Datum predsedničkih izbora još nije određen, a očekuje se da će se održati u periodu od oktobra do novembra 2021. godine./ Ibna