Bugarska: Usvojen nacionalni plan za pripravnost na pandemije

Bugarska: Usvojen nacionalni plan za pripravnost na pandemije

Bugarska je ratifikovala Nacionalni plan pripravnosti za pandemiju. Ovo se odnosi na opštu strategiju koja koristi preporuke Svetske zdravstvene organizacije za njenu pripremu. Ovaj plan je uspostavljen u kontekstu osnovnog državnog programa za rešavanje određene pandemije, objasnio je bugarski ministar zdravlja profesor Konstantin Angelov tokom predstavljanja plana na brifingu Saveta ministara, kome su prisustvovali članovi Nacionalne operativne grupe.

Plan predstavlja osnovu na kojoj se pripremaju posebni pandemijski planovi za rešavanje određenih bolesti. Takvi planovi će se aktivirati u slučaju da se zemlja suoči sa drugim pandemijama, rekao je ministar zdravlja.

Korisno je imati takav plan, jer sadrži osnovna uputstva o tome kako obuzdati pandemiju i smanjiti broj zaraženih, obezbediti vakcine u kratkom vremenu i obezbediti nesmetan rad države, rekao je zamenik šefa države Angel Kunčev.

Komunikacija sa ljudima je ključ. Posledice vidite kada 30% kaže da je virus podvala. Ako više od 60% populacije nije vakcinisano, ne možemo ih zaštititi od opasnog virusa, rekao je profesor Kunchev.

Ministar zdravlja izjavio je da će do četvrtka Ministarstvo zdravlja razviti nacionalni plan vakcinacije protiv COVID-19, istovremeno najavljujući imenovanje novog predsednika Koordinacionog saveta za vakcine, profesora dr Krasimira Gigova.

Gigov ima veliko iskustvo u organizaciji zdravstvene zaštite i član je tima bugarske VMA. Istaknuta je ličnost u Alžiru, gde je organizovao modernu vojnu medicinsku službu u zemlji. Doktor Gigov ima neophodno iskustvo i polje delovanja, bezrezervno se može osloniti na VMA, njene ljude, znanje, logistiku, rekao je profesor Mutafčijski.

Ministar zdravlja ponovio je da vakcine neće biti nametnute, već će se davati dobrovoljno i potpuno besplatno.

Obaveza Koordinacionog saveta i vlade je da će svaki građanin koji želi da se vakciniše dobiti vakcinu kad god poželi, rekao je ministar dodajući da će do kraja nedelje biti opremljeni hladnjačama kako bi obezbedili mogućnost da dobiju prvu pošiljku vakcine Pfizer.

Četiri hladnjače će biti isporučena i biće u potpunosti dovoljne za prvu seriju vakcina, rekao je Kostadin Angelov.

Iznos potrošen za borbu protiv pandemije do sada prelazi 2 milijarde leva, dok 80 miliona leva mesečno pokriva troškove lekara na prvoj liniji fronta, dodao je Angelov. / ibna