Bugarska: Vanredno stanje produženo do 31. januara 2021

Bugarska: Vanredno stanje produženo do 31. januara 2021

„Socijalna distanca ili karantin su jedine mere sa dokazanim efektom protiv COVID-19. Uvodimo mere na tri nedelje za ublažavanje stanja u bolnicama kojke su na ivici sloma “, rekao je bugarski premijer Boyko Borissov tokom redovnog sastanka vlade.

Savet ministara izglasao je produženje vanrednog stanja zbog pandemije sa 1. decembra na 31. januara 2021. Konkretni parametri privremenih mera protiv epidemije utvrdiće se na osnovu odluke Saveta ministara a po zahtevu ministra zdravlja, izvestila je vladina pres služba.

Premijer Bugarske podsetio je da zemlja sledi do sada najliberalniji režim za ograničenje širenje koronavirusa, u nastojanju da održi ekonomske aktivnosti. Borissov je naglasio da, u cilju borbe protiv bolesti, Bugarska ravnopravno učestvuje sa ostalim državama članicama u zajedničkom snabdevanju vakcinama u EU. „Ovo će biti jedina stvar koja će omogućiti da Evropska unija u celini pravilno funkcioniše“, rekao je Borisov.

„Želim da ljudi vrlo jasno shvate da ćemo za tri nedelje, 21. decembra, imati priliku da ublažimo mere; vrtići, jaslice i škole će se ponovo otvoriti, tržni centri, restorani i teretane nastaviće da rade kao i obično“, rekao je bugarski premijer. Dodao je da će država kao kompenzaciju za ovaj period obezbediti skoro 400 miliona leva za kompanije sa ograničenom delatnošću.

„U teškom smo trenutku kada se svi moramo suočiti sa nečim tako poznatim i nepoznatim kao što je pandemija koronavirusa. Zašto kažem zajedno? Jer mi političari moramo donositi teške, ali mudre odluke da bismo vas nagovorili da ih zajedno primenite i izvršite“, rekao je Borissov na sastanku vlade.

Izrazio je uverenje da lekari i medicinske sestre, zdravstveni radnici, nastavnici, naučnici, organi reda, političari, zaposleni i penzioneri, mladi i stari, svi Bugari zajedno kao društvo mogu da se nose sa pandemijom. „To smo već radili“, dodao je Borissov.

Premijer je primetio da ne bi trebalo da postoji kontradikcija između zdravstvene zaštite i ekonomije. „Ne postoji prosperitetna ekonomija sa ljudima koji su bolesni ili zaraženi COVID-19. Ali ne postoji ni zdravstveni sistem koji može da funkcioniše bez jake ekonomije. Zbog toga nam je potrebna ravnoteža koja će nas voditi kroz drugi talas pandemije“, rekao je Boyko Borissov. / ibna