Bugarska: Veto predsednika na Izborni zakon trajao kratko

Bugarska: Veto predsednika na Izborni zakon trajao kratko

Članovi odbora za pravna pitanja bugarske Narodne skupštine odbili su veto predsednika Rumena Radeva u vezi sa izmenama Izbornog zakona.

Sa 11 glasova za, 9 protiv i 1 suzdržanim, članovi Odbora za pravna pitanja još jednom su ratifikovali odluku da birači na sledećim bugarskim izborima po svom nahođenju biraju između tradicionalnog glasanja na papiru i elektronskog glasanja.

Međutim, prema mišljenju šefa države, koje je tokom sastanka izrazila njegova pravna savetnica Ivanka Ivanova, kombinovani pristup čini elektronsko glasanje praktično besmislenim i značajno komplikuje ceo proces.

Brojanje glasova takođe će biti ručno.

Predsednik je takođe osporio odluku zakonodavca da Centralna izborna komisija preuzme odgovornost za iznajmljivanje ili kupovinu aparata. Poslanici su takođe dodali amandmanima da će obradu podataka o glasanju putem računara vršiti Obaveštajne službe i, prema Radevu, izborna komisija će morati da izabere koju će kompaniju izabrati kao spoljnog izvođača.

Predsednik se takođe ne slaže sa odlukom da se na referendum iznose pitanja koja su u nadležnosti Velike nacionalne skupštine.

„Odgovornosti se ne mogu preneti na CIK na ovaj način, što će dovesti do nemogućnosti održavanja transparentnih i demokratskih izbora“, rekao je Filip Popov iz BSP-a, koji je podržao veto.

„Ako i ne bude rešenje, automatsko glasanje ukloniće nevažeće glasačke listiće“, tvrdio je njegov kolega Krum Zarkov. „Vraćanje glasačkih listića ovom procesu ne samo da neće eliminisati nepravilnosti, već će ih učiniti neizbežnim. To će učiniti besmislenim veliki napor – organizacioni i finansijski, za uvođenje elektronskog glasanja“, dodao je poslanik.

Zarkov je takođe čvrstog stava da nazivi kompanija, iako državne, ne bi trebalo da budu uključena u zakon, jer to krši princip konkurencije.

„Veto ima vrlo snažnu političku konotaciju, obučen u pravnu formalnost“, rekla je Hristin Mitev iz Ujedinjenih patriota. Naglasio je da su promene ispunile zahtev Venecijanske komisije da se izvrše najkasnije 6 meseci pre datuma redovnih izbora.

MRF je takođe podržao veto u odeljku „Elektronsko glasanje“. Stranka je naglasila da će razviti svoje specifične argumente u sutrašnjoj završnoj raspravi na plenarnom zasedanju. Ponovno potvrđene tekstove branila je i predsednica Pravnog odbora Ana Aleksandrova. „Većina glasača, kako naših, tako i opozicionih, ne želi da glasa elektronskim putem“, rekla je ona. / ibna