Bugarska: Više od 700 bugarskih državljana želi da se vrati kući iz inostranstva

Bugarska: Više od 700 bugarskih državljana želi da se vrati kući iz inostranstva

Više od 700 bugarskih državljana širom sveta želi da se vrati u Bugarsku zbog pandemije koronavirusa, rekla je bugarskoj televiziji ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

Oko 70 onih koji se žele vratiti su turisti, iako je taj broj opao nakon što je tokom vikenda izvršena organizovana operacija za povratak turista, rekla je Zaharijeva.

Napomenula je i da je većina trenutno pojedinačnih slučajeva, ali neke su grupe kompaktne i lakše je organizovati njihov transfer, poput one iz Čilea, gde ima 12 ljudi. Ministarka spoljnih poslova objasnila je da država ne finansira repatrijaciju bugarskih državljana, već je samo organizovala te transfere.

Novac dajemo samo ljudima koji ga trenutno nemaju, ali ga zatim vraćaju. Nije ispravno koristiti novac poreskih obveznika ukoliko zahtev nema humanitarni karakter, naglasila je Zaharijeva.

Istakla je da se više od 180 građana želi vratiti iz Španije. Mnogo bugarskih državljana živi u inostranstvu, ali smatraju da bi bilo bolje vratiti se u Bugarsku zbog pandemije koronavirusa.

Bugarske konzularne kancelarije rade svuda samo za hitne slučajeve. „Takođe smo obavestili ostale zemlje o produženju važenja pasoša“, rekla je Zaharijeva.

Prema ministarki spoljnih poslova, sa Turskom su takođe održani razgovori o smanjenju kilometarskih kolona, formiranih na granici. Razlog ove nevolje, prema Zaharijevoj, je taj što se Bugarska nalazi na turskoj listi za građane koji ulaze u zemlju a za koje je potreban 14-dnevni karantin. Jedan od predloga za prevazilaženje problema je zamena vozača drugima koji su već prošli karantin u Bugarskoj, rekla je Zaharijeva./ibna