Bugarska: Vlada Bojka Borisova podnela ostavku na početku prve sednice 45. saziva Narodne skupštine, Radev najavio konsultacije

Bugarska: Vlada Bojka Borisova podnela ostavku na početku prve sednice 45. saziva Narodne skupštine, Radev najavio konsultacije

U skladu sa članom 111 (2) Ustava Republike Bugarske, premijer Bojko Borisov podneo je novoizabranoj 45. nacionalnoj skupštini ostavku Saveta ministara.

Pismo premijera Borisova, u kojem obaveštava o ostavci kabineta, podneto je predsedniku Narodne skupštine u četvrtak preko kancelarija dve institucije, saopštila je vladina pres služba.

Prema članu 111 (3) Ustava, vlada na čelu sa premijerom Borisovom nastaviće da obavlja svoje dužnosti do izbora novog kabineta, kako bi održala poslove upravljanja.

U  ponedeljak će, kako je najavio na sednici Parlamenta, predsednik Bugarske Rumen Raeev započeti konsultacije sa parlamentarnim grupama za formiranje Vlade.

„Postizanje većine za Vladu ne bi trebalo da bude matematički zbir glasova. Anarhistička koalicija može samo produbiti krizu. Znate pretpostavku da su ljudi u opoziciji kada su svi na vlasti. Potrebni su nam jasni prioriteti, jasne granice mogućih kompromisa i jasna politička odgovornost, koja se neće skrivati iza podataka stručnjaka“, rekao je Radev. „Bez obzira na tok konsultacija i mandata, Narodna skupština mora odmah preduzeti mere za reformu izbornog zakona“, pozvao je Radev. „Ako Narodna skupština ne formira Vladu, imenovaću prelaznu Vladu“, rekao je Radev.

„Na vama je da Narodna skupština radi profesionalno i pošteno“, rekao je bugarski predsednik u obraćanju poslanicima. “Nasledili ste instituciju u dubokoj krizi. Prethodna Narodna skupština nije poštovala parlamentarnu kontrolu. Procesne tehnike su korišćene da bi se izbegla javna rasprava. Postojala je praksa administracije, koju je podnosila grupa poslanika, kako kabinet ne bi preuzimao političku odgovornost. Osnovni zakoni izmenjeni su tajnim propisima. Pravno poništavanje 44. Narodne skupštine dostiglo je vrhunac kada je većina odlučila da uštedi vreme pod izgovorom izrade novog ustava“, rekao je Radev.

„Zahvaljujem onima koji su zaustavili ovu političku i pravnu paranoju. Često sam stavljao veto, ali moji argumenti retko su imali terapeutski efekat. Vreme je da se prihvati da predsednički veto nije ratni akt protiv Narodne skupštine, već sredstvo za poboljšanje zakona. Sve navedeno dovelo je do istorijskog kolapsa poverenja najvažniju instituciju demokratije – Narodnu skupštinu. Vaša je misija da revitalizujete parlamentarizam. Prvi test vašeg uspeha biće obnavljanje stvarne parlamentarne kontrole nad izvršnom vlašću. Niko vas ne može promeniti, prodati, zaposliti ili utišati glas. Imate slobodnu volju i poverenje hiljada birača i ne možete biti rob nijednog političkog lidera“, rekao je Radev.

45. saziv Narodne skupštine započeo je rad u teškim vremenima, ona je izraz mesečnih protesta i zajedničke volje za promenama. Neki od vas zamišljaju kratak život 45. nacionalnoj skupštini “, dodao je Radev.

„Vreme će pokazati kakav će biti ovaj parlament i to zavisi od vas, ali bez obzira koliko traje, pred parlamentom postoje odgovorne i hitne odluke. Prvo je formiranje Vlade, kriza sa COVID-19, bankroti, siromaštvo, hitno ažuriranje budžeta “, rekao je Radev.

Najvažniji neposredni cilj je jačanje države, demontiranje Vladinog modela koji su odbacili birači, neutralisanje zakulisnih scena. Bez postizanja ovog cilja, bilo koja nova upravljačka konfiguracija osuđena je na neuspeh, a Bugarska će biti na poslednjem mestu u EU po kvalitetu života“, dodao je Radev.

„Vreme je da parlament preuzme veću kontrolu nad novcem koji administracija troši“, rekao je.

„Borba protiv korupcije je nemoguća bez slobodnih medija. Obezbeđivanje slobode medija uz transparentnost vlasništva nad medijima. Ovo mora biti jedan od glavnih prioriteta ove Narodne skupštine. „Stara Skupština izolovala je novinare; Nadam se da ćete ispraviti ovu grešku “, dodao je Radev. / Ibna