Bugarska: Vlada Bojka Borissova čvrsta, nije joj izglasano nepoverenje

Bugarska: Vlada Bojka Borissova čvrsta, nije joj izglasano nepoverenje

Potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva obratila se novinarima nekoliko časova nakon novog neuspeha opozicione BSP da svrgne Vladu Bojka Borissova, jer nisu uspele da dobiju potrebnih 121 glas za glasanje o poverenju.

Poslanici Bugarske socijalističke partije BSP i Pokret za prava i slobode turske manjine (MRF) podržali  su predlog da se glasa o poverenju Vladi sa 102 glasa.

Vladajuća koalicija GERB-a i “Ujedinjene patriote” lako su uspeli da dobiju 124 glasa i još jednom obore predlog.

Svih 11 poslanika Volia je bilo suzdržano.

„Kao što se očekivalo, glasanje nije prošlo. BSP je udružio snage sa samo MRF-om. Ljudi žele pravdu i ostavka je najlakša stvar, to smo već učinili dva puta”, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva bugarskoj televiziji bTV.

Premijer uvek sluša šta narod želi, naglasila je potpredsednica Vlade. Prema njenim rečima, Vladislav Goranov, Emil Karanikolov i Mladen Marinov su ministri u ovom trenutku, a termin “ministar u ostavci” nije tačan. O njihovim ostavkama raspravljaće se u Savetu koalicije.

Bilo ostavki ili ne, ministar Goranov je postigao istorijski uspeh, a to još nije viđeno, prokomentarisala je ministarka spoljnih poslova povodom premeštanja zemlje u “čekaonicu evrozone”.

Prema rečima Zaharijeve, predsednik Rumen Radev deluje na granicama Ustava.

Izuzetno je neprihvatljivo da izvršno telo dozvoli sebi da zatraži ostavku bilo kog člana pravosuđa. To mogu učiniti ljudi, ali ne ministar ili premijer, rekla je Zaharieva, komentarišući kontinuirano nezadovoljstvo generalnim tužiocem Ivanom Gečevom.

“Ako se svako od nas pridržava Ustava i zakona Bugarske, mi ćemo biti zaista dobronamerna i demokratska država”, zaključila je Ekaterina Zaharijeva./ibna