Bugarska: Vlada objavila izmene budžeta

Bugarska: Vlada objavila izmene budžeta

Bugarska je danas u Službenom glasniku objavila ažurirani budžet i izmene Zakona o hitnim merama i radnjama.

Prilagođavanju budžeta izglasano je u drugom čitanju u ponedeljak. Ažuriranje je bilo neophodno zbog mera preduzetih za podršku preduzećima i pojedincima koji su bili pogođeni anti-pandemijskim merama. U tom cilju, limit za novi javni dug se ove godine povećava na 10 milijardi leva, a 700 miliona leva je predviđeno za kapitalizaciju Bugarske razvojne banke.

Objavljene su i izmene Zakona o merama i radnjama tokom vanrednog stanja, koji su objavljeni 13. marta i traju do 13. maja. Na primer, u slučaju šetnje parkom, prekršioci će biti kažnjeni sa 300 leva umesto sadašnjeg iznosa od 5.000 leva. Međutim, ako dođe do ponavljanja prekršaja, novčana kazna se povećava na 1.000.

Pored toga, putnički agent koji putniku mora nadoknaditi uplaćeno putovanje otkazano zbog vanrednog stanja, može putniku ponuditi kupon za plaćeni iznos. Ako putnik ne prihvati kupon i, ukoliko ne postoji način za zamenu paketa između putničkog agenta i putnika, putnički agent mora vratiti sve putnikove uplate najkasnije mesec dana od dana povlačenje vanrednog stanja.

U roku od tri uzastopna meseca, pojedinci na neplaćenom odsustvu ili samozaposleni moći će da primaju beskamatni kredit do 1.500 leva mesečno, uz grejs period od najmanje 3 do 5 godina i period otplate od 10 godina. Do kraja vanrednog stanja, svi zaposleni na berzi rada koji primaju naknadu moći će da rade po ugovoru o radu u poljoprivrednoj proizvodnji u blažem režimu, a da pri tome ne izgube beneficije od Fonda za nezaposlenost.

Konačno, nakon usvajanja zakona i dok se ne ukine vanredno stanje, političke stranke neće primati državne subvencije./ibna